x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prețul porumbului atinge la Chicago cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani

Prețul porumbului atinge la Chicago cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani

19 Apr 2022   •   11:20
Prețul porumbului atinge la Chicago cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani

Prețul în creștere al porumbului a atins luni, la bursa din Chicago, o nouă bornă, în timp ce costul materiilor prime globale continuă să crească, scrie CNBC.

Contractele futures pentru porumbul cu livrare în iulie se tranzacționau luni la peste 8 dolari pe bușel, cel mai ridicat nivel din septembrie 2012. La începutul anului, contractele se tranzacționau în apropierea a 6 dolari pe bușel.

Porumbul este doar una dintre mărfurile agricole care au înregistrat o creștere a prețurilor în ultimele săptămâni, în parte din cauza războiului din Ucraina. Ucraina este un exportator important de grâu și de alte produse, cum ar fi uleiul de floarea-soarelui, în timp ce Rusia este un producător cheie de grâu și de multe substanțe chimice utilizate în îngrășăminte. Acest lucru îi determină pe traderi să parieze că valorile mai mari ale inputurilor și cererea mai mare de porumb ca produs alimentar de substituție vor duce la creșterea prețului.

Chiar și înainte de război, materiile prime agricole înregistrau o oarecare presiune ascendentă pe fondul întreruperilor lanțului de aprovizionare și al costurilor ridicate de transport care contribuie la inflația din întreaga economie. Seceta din vestul SUA și din alte părți ale lumii a determinat, de asemenea, creșterea prețurilor.

Pe lângă preocupările legate de aprovizionarea globală care afectează în general mărfurile agricole, porumbul are și o sursă potențială de cerere suplimentară.

Președintele Joe Biden a anunțat săptămâna trecută că administrația sa va permite temporar vânzarea de benzină cu un conținut mai ridicat de etanol în timpul verii, în încercarea de a compensa creșterea costurilor energiei. Vara este, de obicei, una dintre cele mai mari perioade de cerere de benzină în SUA.

Banca Mondială a avertizat la începutul acestei luni că insecuritatea alimentară la nivel mondial ar putea crește în acest an din cauza prețurilor mai mari.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: pret porumb