x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prima licitație 5G în Olanda pornește de la 900 de milioane de euro. Când va avea loc și în România

Prima licitație 5G în Olanda pornește de la 900 de milioane de euro. Când va avea loc și în România

29 Iun 2020   •   14:59
Prima licitație 5G în Olanda pornește de la 900 de milioane de euro. Când va avea loc și în România
Sursa foto: antena3

Prima licitaţie organizată de autoritățile din Olanda pentru atribuirea de frecvenţe de telefonie 5G a început astăzi, de la un prag de 900 de milioane de euro, cu participarea operatorilor KPN, Vodafone şi T-Mobile, transmite Reuters.

Guvernul din această țară vinde drepturile de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 1400 MHz şi 2100 MHz.

Competitorii vor depune oferte în mai multe runde zilnice, stabilite de licitant.

Procedura de licitaţie trebuie să se încheie până la 1 august.

Nicio companie nu poate să dețină mai mult de 40% din spectrul radio disponibil în fiecare bandă de frecvenţe.

Introducerea serviciilor 5G în Olanda este în întârziere faţă de alte state europene, în pofida faptuluă că, în aprilie, grupul Vodafone a anunţat oferte şi servicii 5G în Olanda, care se adaugă reţelei sale actuale 4G.

Organizarea în Olanda a licitaţiei pentru banda de frecvenţe 3,5Ghz, asociată în mod frecvent cu tehnologia 5G, a fost întârziată întrucât autoritățile mută într-o altă locaţie, un sistem terestru de satelit care ar interfera cu tehnologia 5G.

Licitaţia pentru această banda de frecvenţe ar urma să aibă loc la începutul anului 2022.

Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a anunţat, pe 2 martie 2020, că, până la sfârşitul trimestrului III 2020, va definitiva documentaţia de licitaţie pentru frecvenţele 5G

5G în România

Organizarea procedurii de selecţie pentru acordarea drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvenţe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3600 MHz (5G) pentru furnizarea de reţele publice şi servicii de comunicaţii electronice de bandă largă este programată pentru ultimul trimestru din 2020.

La sfârșitul lunii octombrie 2019, arbitrul telecom a anunțat că licitaţia pentru acordarea licenţelor 5G urma să fie organizată în prima jumătate a acestui an, dacă se vor respecta unele condiţii, transpunerea setului de măsuri pe securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul de achitare a taxelor.

×
Subiecte în articol: olanda 5g romania licitatie