x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Prima rată din împrumutul FMI este de cinci miliarde de euro

Prima rată din împrumutul FMI este de cinci miliarde de euro

25 Mar 2009   •   00:00

Prima rata din împrumutul pe care Fondul Monetar Internaţional îl va acorda României va fi de circa cinci miliarde euro. Aceşti bani vor fi alocaţi în câteva săptămâni, a declarat într-o conferinţă de presă, şeful misiunii FMI, Jeffrey Franks, citat de Agerpres.



România va primi circa 12,95 miliarde de euro de la Fondul Monetar Internaţional, aproximativ cinci miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi până la 1,5 miliarde de euro de la Banca Mondială. La aceste sume se va adăuga o finanţare suplimentară până la un miliard de euro de la alte organizaţii financiare internaţionale. "BERD îşi va mări împrumuturile acordate României cu circa 500 de milioane de euro în următorii doi ani", a spus Franks.

Şeful Misiunii FMI pentru România a precizat că un pachet pe doi ani este cel mai potrivit pentru România, în contextul condiţiilor economice internaţionale şi pe considerentul că criza globală va mai dură o perioadă. Acordul preliminar va fi supus aprobării boardului FMI, iar sugestiile vor fi trimise Guvernului României care, va trebui, la rândul său, să le aprobe şi să le retrimită la Washington.

În ceea ce priveşte împrumutul de la CE, acesta va fi spus spre aprobare în jurul datei de 5 mai, după care vor fi detaliate exact condiţiile, ceea ce va dura încă trei săptămâni. După aprobarea Memorandumului, va fi acordată şi prima finanţare, undeva la începutul lunii iulie.

×
Subiecte în articol: economic