x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Primul președinte al Curții de Conturi a României a ÎNCETAT din viață

Primul președinte al Curții de Conturi a României a ÎNCETAT din viață

11 Feb 2022   •   16:15
Primul președinte al Curții de Conturi a României a ÎNCETAT din viață

Ioan Bogdan, rimul președinte al Curții de Conturi după reînființarea acesteia în 1992, a murit la vârsta de 89 de ani.

"A încetat din viață profesorul universitar doctor Ioan Bogdan, primul președinte al Curții de Conturi a României după reînființarea acesteia în anul 1992. A avut un rol determinant în organizarea Curţii, contribuind la afirmarea independenţei acestei instituţii într-o perioadă grea pentru România. Un om modest, cu un caracter frumos și o pregătire profesională remarcabilă, domnul Ioan Bogdan a marcat parcursul multor auditori publici externi și este o pierdere grea pentru Curtea de Conturi. Condoleanțe familiei și Dumnezeu să îl odihnească!", transmite instituția pe Facebook.

Acesta s-a născut pe 11 august 1933 în comuna Câlnic, județul Alba. A urmat studiile Academiei de Studii Economice din București și a fost director al Sucursalei Sibiu a BNR din 1993. După Revoluția din Decembrie 1989, a fost deputat în Parlamentul României până în 1992 și președinte al Comisiei pentru buget, finanțe și bănci. 

A condus Curtea de Conturi în perioada 1992-1999, după care predat la universități din București și Sibiu. A fost membru titular al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, al Camerei Experţilor Europeni a Uniunii Europene, al Academiei de Ştiinţe din New York şi al Asociaţiei Americane de Ştiinţe Avansate.

„Curtea de Conturi a României pierde în aceste zile pe unul dintre părinții ei fondatori. Domnul președinte Ioan Bogdan a fost unul dintre cei care au făcut posibilă renașterea Instituției Supreme de Audit în România, o instituție puternică, profesionalistă și independentă. Cred că sunt în asentimentul colegilor mei care l-au cunoscut pe acest om cu suflet mare și caracter exceptional atunci când spun că o parte importantă din istoria Curții de Conturi a fost marcată de munca și energia domnului președinte Ioan Bogdan”, a spus Mihai Busuioc, actualul președinte al Curții de Conturi.

 

 

×
Subiecte în articol: curtea de conturi ioan bogdan