x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Profitabilitatea colosilor

Profitabilitatea colosilor

25 Ian 2005   •   00:00

Complexurile energetice (CE) de la Craiova, Turceni si Rovinari au obtinut profit pe primele 11 luni ale anului trecut, potrivit Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Astfel, CE Craiova avea, la 30 noiembrie 2004, un profit brut total de 40 miliarde de lei, CE Turceni - 578,5 miliarde de lei si CE Rovinari - 616,2 miliarde de lei.

ADRIAN N. IONESCU

Viabilitatea. CE Craiova si-a redus arieratele cu 90% si nici CE Rovinari nu are datorii restante, potrivit unui comunicat al MEC. Toate trei se pregatesc pentru privatizare prin investitii. CE Craiova incearca redeschiderea unei cariere care sa-i asigure 30% din combustibil. CE Turceni negociaza cu ODA un credit din partea Guvernului japonez de 300 milioane de euro. Programul CE Rovinari de modernizari din surse proprii este de 421 miliarde de lei pentru extractie si 238 miliarde de lei pentru producerea de energie.

INTEGRARE. Cei trei colosi sunt companii energetice integrate, avand in structura lor unitati de extractie a carbunelui si centrale electrice. Cele de la Turceni si Rovinari au facut parte din marea companie Termoelectrica, care a contractat creditele cu care au fost facute modernizarile de pana acum.

Complexurile au fost solutia adoptata in 2001 pentru a rentabiliza productia de lignit. "Lignitul nu este o marfa eficienta pentru a fi comercializata la distante de peste 100 km, din cauza costurilor pe gigacalorie utila de patru-cinci ori mai mari fata de carbunele superior", spun reprezentantii MEC.

×
Subiecte în articol: economic