x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Profitul Erste a crescut peste aşteptări în T2

Profitul Erste a crescut peste aşteptări în T2

31 Iul 2018   •   10:20
Profitul Erste a crescut peste aşteptări în T2

Grupul bancar austriac Erste Group Bank AG a raportat un profit peste estimările analiştilor în trimestrul din 2018, datorită veniturilor mai mari din serviciile de plată, administrarea de active şi creditare.

 

În perioada aprilie-iunie 2018, profitul net a crescut la 438,2 milioane de euro (513,18 de milioane de dolari), de la 362,5 milioane de euro în perioada similară din 2017, în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la un câştig de 393 milioane de euro. Banca austriacă şi-a reafirmat obiectivul de a înregistra în 2018 o rată a capitalului tangibil (ROTE) de peste 10%. 

În primul semestru din 2018, Erste a înregistrat un profit net de 774 milioane de euro, susţinut de îmbunătăţirea rezultatelor operaţionale şi de mediul de risc favorabil. In intervalul aprilie-iunie, venitul net din dobânzi a crescut cu 3,3% - în principal în Republica Cehă şi în România - la 2,213 miliarde de euro, în timp ce venitul net din taxe şi comisioane a urcat cu 5,3%, la 959,3 milioane de euro, susţinut în principal de venituri mai mari din serviciile de plată, administrarea de active şi creditare, potrivit datelor furnizate de bancă. 

Deşi venitul net din tranzacţionare s-a redus semnificativ, la 11,9 milioane de euro, poziţia "câştiguri/pierderi din active financiare evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere" s-a îmbunătăţit la 66,6 milioane de euro. Venitul operaţional a crescut cu 2,5%, la 3,374 miliarde de euro. Creşterea cheltuielilor administrative generale până la 2,076 miliarde de euro în primul semestru din 2018 provine, în principal, din cheltuieli de personal mai mari, în valoare de 1,216 miliarde de euro. 

Per total, profitul operaţional a crescut cu 0,7% în primele şase luni din acest an, la 1,297 miliarde de euro iar raportul cost/venit a crescut la 61,5%. 

Contextul operaţional se anunţă favorabil expansiunii creditării, previzionează Erste. Estimările privind creşterea reală a PIB în 2018 se situează între circa 3% şi 4% pentru toate pieţele principale din Europa Centrală şi de Est, inclusiv Austria. Aceasta ar urma să fie susţinută în principal de cererea internă solidă, în timp ce majorarea salariilor şi scăderea ratei şomajului ar trebui să sprijine activitatea economică din ECE. Este de aşteptat ca disciplina fiscală să se menţină la nivelul întregii regiuni. AGERPRES

×