Economiştii români estimează un val de încă 500.000 de concedieri în România și cred că soluţia salvatoare sunt banii europeni investiţi în domeniile de mare necesitate în această perioadă. Scăderea economică europeană este de 8,3%, iar în România poate ajunge până la 6 - 7%.
Cât de mult se apropie România de soarta estimată de Comisia Europeană, spune Dragoş Cabat, analist economic.
„Este posibil ca în perioada următoare, 6-12 luni, numărul şomerilor în România să crească cu până la 500.000 de oameni. Realist vorbind, o scădere economică de 6,5 - 7%, ar fi normală şi pentru România pentru anul acesta. Singura schimbare pozitivă ar fi dacă reuşim să atragem rapid bani de la UE pentru proiecte noi, care vor cere angajări de oameni aflaţi în momentul acesta în şomaj”, spune Dragoş Cabat, economist.
Potrivit acestuia, criza medicală va face jocurile în continuare: cu cât mai repede se va termina, cu atât mai repede ne vom reveni. Între timp, ar trebui să investiţi bani în infrastructură, sugerează Cabat.
Diana a prins pandemia, lucrând la o firmă de publicitate. După luni de zile de muncă la domiciliu, a primit un e-mail în care era anunţată că va fi disponibilizată. Deși acum lucrează din nou, se teme că va păţi acelaşi lucru.
„Ni s-a spus: fiecare îşi ia laptop-urile, să staţi liniştiţi. Ne vom întoarce cât mai curând la birou. Am lucrat pe 75% din salariu. Imediat ce unul dintre clienţii noştri foarte mari a plecat s-au făcut disponibilizări totale. Toţi cei care se angajaseră în mai puţin de 6 luni au fost nevoiţi să plece”, povesteşte Diana.
Scădere economică a Uniunii Europene este de 8,3%, fiind afectate 59 miliarde de locuri de muncă.
(sursa: Mediafax)