x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Programul "Prima Casă", operaţional din 20 iunie!?

Programul "Prima Casă", operaţional din 20 iunie!?

04 Iun 2009   •   00:00

Programul "Prima casă" va deveni operaţional în 15 zile, susţine Guvernul României. Astfel , spune Emil Boc, după 20 iunie, orice cetăţean care nu deţine o casă sau un credit ipotecar va putea apela la acest proiect.



"Azi  am completat cadrul normativ privind programul "Prima casă".  Am simplificat şi urgentat procedurile privind acest program. În 15 zile de aici înainte programul va fi operaţional. Asta înseamnă că, în jur de 20 iunie, programul se află la dispoziţia cetăţenilor şi cei care se află în situaţia de a fi la prima locuinţă pot să apeleze la acest program. Românii, tineri şi nu numai, şi care nu deţin în momentul de faţă o locuinţă în proprietate, pot merge, după 20 iunie, să solicite o garanţie guvernamentală, în limita a 60.000 euro pentru achiziţionarea unei locuinţe", a afirmat Boc, citat de Agerpres. Beneficiarii programului sunt toţi cei care, la momentul intrării în vigoare a hotărârii de Guvern, nu au casă sau un credit ipotecar în derulare.

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a menţionat că actul normativ adoptat de Guvern în şedinţa de miercuri prevede că "beneficiarii programului ""Prima casă"" sunt persoanele fizice care la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă nu deţin în proprietate o locuinţă şi nici nu au în derulare un credit ipotecar, precum şi soţii care nu deţin în comun sau individual o locuinţă indiferent de modul în care a fost dobândită şi care nu au un credit ipotecar". Oficialul a spus că Ministerul Finanţelor este autorizat să mandateze Fondul Naţional de Garantare a IMM-urilor în vederea emiterii de garanţii în numele şi în contul statului. "Astfel Guvernul nu trebuie să atragă din piaţă bani, pe care să-i dea Fondului de Garantare, ci pur şi simplu garantează băncilor executarea garanţiei", a afirmat Pogea. Contractele prin care Fondul Naţional de Garantare pentru IMM-uri acordă garanţiile respective se constituie în titluri executorii, iar ipoteca constituită va fi în favoarea statului, în favoarea Ministerului Finanţelor, a explicat el.

Plafonul anual al garanţiilor care pot fi emise, condiţiile de acordare, criteriile de eligibilitate a băncilor şi a persoanelor fizice care beneficiază de programul acesta, precum şi regulile de gestionare vor fi stabilite prin norme aprobate prin Hotărâre de Guvern în termen de 15 zile, a anunţat Pogea. "Există un interes crescut pentru acest program "Prima casă" şi din partea persoanelor şi a băncilor, este un interes şi din partea Guvernului pentru a mobiliza aceste resurse şi a relansa piaţa imobiliară", a precizat ministrul.

El a confirmat că peste 20 de bănci au prezentat oferte. ""Suntem în analiză. Săptămâna viitoare vom fi în măsură să stabilim cu exactitate criteriile"", a conchis Pogea.

×
Subiecte în articol: economic