x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Programul “Rabla” - Subvenţie de 50 de euro pentru frigidere

Programul “Rabla” - Subvenţie de 50 de euro pentru frigidere

28 Mar 2008   •   00:00
Programul “Rabla” - Subvenţie de 50 de euro pentru frigidere

Cei care vor achiziţiona frigidere, maşini de spălat şi aparate de aer condiţionat noi, care să respecte standarde înalte de eficienţă în consumul de energie electrică vor primi la cumpărare un bonus de 50 de euro din partea statului român.

Cei care vor achiziţiona frigidere, maşini de spălat şi aparate de aer condiţionat noi, care să respecte standarde înalte de eficienţă în consumul de energie electrică vor primi la cumpărare un bonus de 50 de euro din partea statului român. Potrivit lui Varujan Vosganian (foto), ministrul Economiei şi Finanţelor, un proiect de hotărâre de guvern va fi înaintat în acest sens după terminarea Summit-ului NATO. Potrivit ministrului, proiectul face parte dintr-un set de măsuri menit să crească eficienţa energetică a României în următorii ani.

 

 

BONUSURI. Tudor Constantinescu, preşedintele Agenţiei Române pentru Conservarea Energiei (ARCE), declara săptămâna trecută că banii vor fi daţi ca bonus la cumpărare. Măsura a fost lansată ca dezbatere publică şi există două modalităţi prin care acest bonus poate fi acordat: fie ca sumă de bani acordată direct cumpărătorului, fie acordată lanţurilor de magazine pentru ca acestea să scadă preţul final. Întrebat dacă prin această măsură se impulsionează din nou creşterea consumului şi deci a inflaţiei şi a deficitului de cont curent, ministrul Vosganian a precizat că măsura este de perspectivă. “Având în vedere că importurile de energie (curent electric şi hidrocarburi – n.r.) formează marea majoritate a deficitului de cont curent, trebuie promovate echipamentele care consumă mai puţin, şi deci să importăm mai puţin”, a spus Vosganian. El a mai spus că România are fixată o ţintă intermediară din partea UE de reducere a consumului de energie cu 4,5%, pentru anul 2010, şi de scădere totală cu 9% în perioada 2008-2016 faţă de media anilor 2001-2005.

×
Subiecte în articol: economic