x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie PROIECT - Minerii primesc mai multe sporuri

PROIECT - Minerii primesc mai multe sporuri

24 Mar 2008   •   00:00

Salariile minerilor din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia vor fi majorate în acest an cu aproximativ 28%, ajungând la 2.500 de lei, iar angajaţii vor beneficia de mai multe sporuri noi, a declarat Liderul sindical Viorel Temelescu, preşedintele comisiei de negociere din partea Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia.

Salariile minerilor din cadrul Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia vor fi majorate în acest an cu aproximativ 28%, ajungând la 2.500 de lei, iar angajaţii vor beneficia de mai multe sporuri noi, a declarat Liderul sindical Viorel Temelescu, preşedintele comisiei de negociere din partea Uniunii Sindicatelor Miniere Oltenia. Preşedintele Uniunii Sindicatelor Mine Energie Oltenia, Marin Condescu, a contrazis declaraţiile făcute de liderul sindical, Viorel Temelescu, şi de directorul general al SNLO, Eugen Davidoiu, cu privire la majorările salariale ale minerilor cu 28%. Condescu susţine că nu vor exista creşteri salariale ale minerilor mai mari de 15% în cursul acestui an.

 

 

 

SPORURI. Astfel, primele de Paşte, Crăciun şi Ziua Minerului vor fi plătite cu tichete cadou în valoare de 400 de lei. Angajaţii din cariere vor avea un spor de 10% pentru a compensa sporul de subteran pe care îl aveau minerii care lucrează în exploatările de subteran. Conform lui Viorel Temelescu, administraţia s-a angajat să achite şi câte 200 de euro anual pentru pensii suplimentare ce vor fi plătite angajaţilor SNLO, minerii urmând să beneficieze de anul acesta şi de “un spor de ochelari” în valoare de până la 600 lei. Sporul se acordă acelor salariaţi în cazul cărora medicii oftalmologi vor constata că şi-au diminuat simţul vizual în timpul programului de lucru, administraţia urmând să suporte costurile pentru achiziţionarea unei perechi de ochelari de până la 600 lei. În privinţa “cotei pentru ochelari”, Condescu susţine că “nu există nici un spor pentru ochi, urechi sau degete tăiate”, dar că sindicaliştii au dreptul la un control medical gratuit anual şi, dacă în urma acestuia se constată o anumită boală, se acordă compensaţii.

 

           

 

RELAXARE. În plus, 40% dintre angajaţii SNLO vor beneficia de bilete de odihnă la munte sau la mare, valoarea unui bilet fiind de 1.850 de lei. Până acum, SNLO asigura bilete pentru 30% din personalul său, valoarea unui bilet fiind anul trecut de 1.500 de lei. “Toate aceste sporuri şi salarii vor fi plătite din cărbunele pe care societatea îl vinde la termocentrale”, a explicat Eugen Davidoiu, directorul general al SNLO. SNLO are o producţie estimată pentru anul acesta de circa 19 milioane tone, apropiată de cea de anul trecut. Davidoiu a spus că producţia de anul acesta se va vinde cu preţuri mai mari chiar şi cu 10%, societatea fiind în negociere cu beneficiarii săi pentru noile majorări de preţuri la tona de lignit. Noul contract colectiv de muncă va fi depus luni la Direcţia de Muncă Gorj, iar proiectul de buget al SNLO pentru anul în curs va fi înaintat Ministerului Economiei şi Finanţelor pentru a fi aprobat, a adăugat Davidoiu. SNLO are aproximativ 10.000 de angajaţi.

×
Subiecte în articol: economic snlo