x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Protecţia datelor personale, impusă prin amenzi imense

Protecţia datelor personale, impusă prin amenzi imense

de Adrian Stoica    |    17 Mar 2017   •   14:46
Protecţia datelor personale, impusă prin amenzi imense
Sursa foto: cybrain/Getty Images/iStockphoto

Companiile care vor încălca Regulamentul General privind Protecţia Datelor, ce va trebui implementat de România începând din mai 2018, vor fi sancţionate cu până la 20 de milioane de euro sau 4% din cifra de afaceri globală. Regulile stabilite de noul document sunt aplicabile tuturor operatorilor de date, indiferent de locul unde sunt stabiliţi, în măsura în care serviciile lor presupun prelucrarea datelor personale ale cetăţenilor UE.

 

Este vorba despre Regulamentul General privind Protecţia Datelor (General Data Protection Regulation - GDPR), iar din momentul intrării în vigoare sistemele informatice ale companiilor ce stochează date personale vor trebui să permită un control foarte bun al identităţii utilizatorilor şi al accesului la acestea, urmând principiul “Privacy by Design”. „Cadrul legislativ se referă la datele personale ale clienţilor noştri sau potenţiali clienţi. Din 25 mai 2018 se va abroga Directiva 95 şi va intra în vigoare Regulamentul European 679. Amenzile sunt colosale pentru companii dacă sunt încălcate drepturile clienţilor. Sancţiunea pentru încălcări privind protecţia datelor este de 10 milioane de euro sau până la 2% din cifra de afaceri globală. Pentru încălcări ale principiilor de bază privind prelucrarea datelor amenda este de 20 de milioane de euro sau până la 4% din cifra de afaceri globală”, a atenţionat, ieri, într-o conferinţă de specialitate, Virgil Şoncutean, CEO Allianz-Ţiriac.
Acesta a adăugat că deşi pare mult până în luna mai 2018, timpul va trece foarte repede. “Ca atare, trebuie să urmăm nişte paşi, unul fiind realizarea unui inventar al datelor cu caracter personal. Apoi desemnarea unui Data Protection Officer, iar nerealizarea acestui lucru va duce la amenzi colosale. Termenul de numire este 28 mai 2018”, a susţinut şeful Allianz Ţiriac.

 


Prin noul Regulament, protecţia vieţii private a minorilor beneficiază de mai multă atenţie, mai ales în mediul online.

 

10 mil. euro va fi amenda pentru operatorii care nu asigură protecţia datelor personale ale clienţilor

 

Peste 80% dintre aplicaţiile pe care utilizatorul de internet le poate administra au acces la date sensibile, cum ar fi contactele din agendă, mesaje, informaţii şi pot chiar realiza apeluri şi trimite SMS-uri, arată rezultatele raportului Kaspersky Lab.

×