x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Raport Comisia Europeană. România, printre statele cu cele mai grave probleme în reciclarea deșeurilor

Raport Comisia Europeană. România, printre statele cu cele mai grave probleme în reciclarea deșeurilor

25 Oct 2018   •   22:03
Raport Comisia Europeană. România, printre statele cu cele mai grave probleme în reciclarea deșeurilor

Un raport al Comisiei Europene a analizat toate statele membre ale UE și a lansat un "avertisment timpuriu" celor 14 state membre (România, Bulgaria, Polonia, Ungaria, Grecia, Croația, Portugalia, Slovacia, Spania, Cipru, Estonia, Finlanda, Letonia, Malta) care riscă să nu-și poată atinge ținta de reciclare de 50%, stabilită la nivelul UE pentru anul 2020.

 

Cele mai mari probleme sunt în Malta, România, Grecia și Cipru. În 2016, toate cele patru au reciclat mai puțin de 20% din totalul deșeurilor.

Ținta de reciclare impusă pentru 2020 la nivelul UE, de 50% din cantitatea totală de deșeuri, este departe de a fi atinsă în aceste patru țări și cele 10 regiuni din acestea. Situația este mai gravă în unele regiuni decât în altele.

 

Cel mai slab reciclator? Malta

 Malta este cel mai slab reciclator din UE: rata de reciclare este de doar 7%, cu un procent de 83% din deșeurile sale direcționate către gropile de gunoi. Acest stat reușește să combine cea mai mică rată de reciclare a gunoiului cu cea mai mare rată de depozitare a deșeurilor.  Astfel obține detașat coroana pentru "cel mai murdar om al Europei" în ce privește reciclarea deșeurilor.

În clasament Malta este urmată de România (reciclare a 13% din deșeuri, depozitare - 69%), Grecia (reciclarea cu 17% și depozitarea la fel de mult ca și Malta, la 83%) și Cipru (reciclarea 17% din deșeuri, depozitarea în 75%).

Estonia, deși nu are o rată bună de reciclare (doar 28%), are o rată uimitoare de depozitare de 10% - dar este încă departe de atingerea obiectivului UE, deoarece aici deșeurile se incinerează mult mai mult decât reciclează. În 2013 și 2014, a incinerat majoritatea deșeurilor.

Pe de altă parte, Polonia este "cea mai bună" dintre reciclatorii cu probleme din Europa: reciclează 44% din gunoi și "doar" 36% se duce la depozitele de deșeuri. Această rată de reciclare este la doar 6% de atingerea obiectivului UE de 50%, cu cea mai mică rată de depozitare din cele 14 țări. Finlanda, care reciclează 42% din deșeurile sale, nu este de asemenea departe de atingerea țintei.

"Fiecare țară se ocupă de deșeurile municipale reziduale în diferite moduri – acestea sunt fie incinerate, fie trimise la depozitele de deșeuri, printre alte opțiuni", explică Adrian Gibbs, consultant principal la Eunomia, firma de consultanță care a realizat acest raport.


 

"Mai rămân multe de făcut"

România, Grecia și Cipru sunt în dificultate din punct de vedere al atingerii țintei pentru reciclarea deșeurilor. "Niciuna dintre aceste țări nu va reuși să atingă obiectivele UE de reciclare pentru anul 2020, după cum arată situația din prezent", spune Gibbs. El recomandă punerea în aplicare a propunerilor raportului pentru fiecare țară. "În prezent, oferim sprijin anumitor țări care au solicitat ajutor suplimentar și văd că s-au luat unele măsuri decisive. Cu toate acestea, rămân multe de făcut", a mai spus consultantul.

 

×
Subiecte în articol: deşeuri