x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BCE a majorat din nou dobânda cheie. Sunt afectați mii de români cu credite în euro

BCE a majorat din nou dobânda cheie. Sunt afectați mii de români cu credite în euro

de Redacția Jurnalul    |    17 Mar 2023   •   13:45
BCE a majorat din nou dobânda cheie. Sunt afectați mii de români cu credite în euro
Sursa foto: Hepta

BCE a crescut din nou dobânda cheie, fapt ce afectează mii de români cu credite în euro.

Banca Centrală Europeană a crescut din nou dobânda cheie, joi, cu 50 de puncte de bază, a șasea majorare din ultimele luni. Deciziile au fost luate în lunile iulie, septembrie, octombrie, decembrie 2022 și februarie 2023, în încercarea de a ține sub control inflația.

"Inflaţia este prognozată să rămână mult prea ridicată pentru o perioadă îndelungată de timp. De aceea, Consiliul guvernatorilor a decis să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE, în linie cu angajamentul său de a asigura o revenire ordonată a inflaţiei la ţinta pe termen mediu de 2%", arată Consiliul guvernatorilor BCE.

Vestea bună este că BCE nu a precizat nimic despre majorarea viitoare a dobânzilor. 

Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 3,50%, 3,75% şi, respectiv, 3% din 22 martie 2023.

Decizia provoacă majorarea ratelor la creditele în euro, cu dobândă variabilă, raportată la EURIBOR.  ale românilor. Nu sunt afectaţi cei care au luat creditele în euro, cu dobândă fixă.

Situația românilor care au credite în lei este mai bună deoarece ratele s-au redus datorită indicelui ROBOR. 

 

 

×
Subiecte în articol: rate credite euro lei robor