x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Record la Bursa - Brokerii straini readuc cresterea cotatiilor

Record la Bursa - Brokerii straini readuc cresterea cotatiilor

de Adrian N. Ionescu    |    05 Feb 2007   •   00:00
Record la Bursa - Brokerii straini readuc cresterea cotatiilor

"Armistitiul" dintre investitori si Fisc, ca si iminenta intrare pe piata a 14 case de brokeraj europene i-au stimulat pe investitorii autohtoni la Bursa.

Indicele BET al celor mai importante actiuni (mai putin SIF-urile) cotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a inscris record dupa record. De marti pana vineri, fiecare zi a insemnat un nou record al celor aproape zece ani de existenta a indicelui BET, care a incheiat saptamana cu 8.975,23 de puncte, in crestere cu 2,17% fata de ziua anterioara si cu 11,49% de la inceputul anului. In afara de motivul aderarii europene, cresterile se datoreaza si asteptarilor optimiste privind rezultatele pe 2006 ale companiilor cotate.

ARMISTITIUL. Fata de restul saptamanii, valoarea tranzactiilor aproape ca s-a dublat vineri, investitorii receptionand "armistitiul fiscal". Termenul de depunere a declaratiilor finale de venit ar putea fi modificat, incepand cu anul viitor, de la 15 mai la 10-15 februarie. Asta ar lasa loc unei eventuale reglementari care sa le permita investitorilor la bursa sa recupereze mai rapid platile de impozit anticipate. Acestea ar fi trebuit efectuate pe baza castigurilor brute, care nu iau in seama pierderile inregistrate anul trecut. "Incercam sa gasim o solutie care sa satisfaca dorintele ambelor parti", a declarat joi seara ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.

STRAINII. In celelalte zile de crestere ale saptamanii, valorile totale ale tranzactiilor au fost putin peste media anului trecut. Cresterile s-au produs mai ales ca urmare a amplificarii iminente a prezentei pe piata a investitorilor straini. 14 societati de brokeraj (13 inregistrate in Marea Britanie si una in Cehia) au depus notificari la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, potrivit carora intentioneaza sa opereze pe piata de capital din Romania. Dupa aderarea Romaniei la UE la 1 ianaurie 2007, intermediarii autorizati in statele membre au dobandit dreptul de a efectua operatiuni in Romania fara sa fie necesara autorizatia CNVM, ci simpla notificare. Investitorii autohtoni au cumparat mai scump in speranta ca vor vinde si mai scump nou-sositilor.

×
Subiecte în articol: economic