x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reducerea dobânzii BCE, sub semnul întrebării. Zona euro, motive serioase de îngrijorare

Reducerea dobânzii BCE, sub semnul întrebării. Zona euro, motive serioase de îngrijorare

de Redacția Jurnalul    |    05 Iun 2024   •   01:00
Reducerea dobânzii BCE, sub semnul întrebării. Zona euro, motive serioase de îngrijorare
Sursa foto: Hepta

Datele economice solide dublate de opiniile vehemente ale Băncii Centrale Europene îi determină pe unii analişti şi investitori să îşi diminueze aşteptările privind reducerea ratelor dobânzilor în acest an, raportează Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

În timp ce majoritatea economiştilor prevăd în continuare reduceri trimestriale în urma mişcării iniţiale de săptămâna aceasta, unii consideră că inflaţia constantă, creşterea rapidă a salariilor şi producţia surprinzător de robustă din zona euro vor limita relaxarea monetară.

Şi traderii au redus pariurile de relaxare, întărite de Isabel Schnabel, membră a Comitetului executiv, şi de preşedintele Bundesbank, Joachim Nagel, care par să scoată din discuţie luna iulie ca fiind momentul reducerii ratelor dobânzilor, în timp ce austriacul Robert Holzmann a declarat că două scăderi în 2024 ar putea fi suficiente.

Oficialii prudenţi se tem că scăderea costurilor de împrumut în două rânduri consecutive ar putea determina pieţele să ia acest ritm ca bază de referinţă. De asemenea, este posibil ca aceştia să aibă mai puţină încredere decât unii dintre colegii lor că politica BCE poate să se îndepărteze cu adevărat de cea a Rezervei Federale, care probabil va rămâne în expectativă încă o vreme.

În acest context, cele mai recente rapoarte economice oferă motive serioase de îngrijorare. Un indicator cheie al salariilor din zona euro, considerat ca fiind capabil să ilustreze înfrângerea inflaţiei, nu a reuşit să se tempereze - ceea ce indică faptul că presiunile asupra preţurilor nu se vor tempera în viitorul apropiat. Inflaţia a crescut la 2,6% luna trecută, de la 2,4% în aprilie, depăşind astfel aşteptările analiştilor.

În acelaşi timp, economia celor 20 de naţiuni şi-a revenit mai puternic decât se anticipa după recesiunea uşoară pe care a suferit-o în a doua jumătate a anului trecut, piaţa forţei de muncă rămânând rezistentă, şomajul atingând recent un minim istoric, iar sondajele de conjunctură dând chiar semne de viaţă la producătorii aflaţi în dificultate.

Nimeni nu consideră că factorii de decizie politică vor renunţa la reducerea din iunie, mişcare care va coborî rata de depozit de la nivelul record de 4%, atins în urmă cu nouă luni. Cu toate acestea, economiştii se aşteaptă la mai puţine reduceri în acest an. Aproape jumătate dintre participanţii în cadrul unui sondaj Bloomberg realizat înainte de şedinţa din aprilie a BCE anticipau patru sau cinci reduceri de dobândă în 2024. În prezent, numeni nu mai prezice cinci reduceri, iar ponderea celor care consideră că în 2024 vor exista patru mişcări a scăzut substanţial.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: dobanda bce zona euro ingrijorare