x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Refolosirea căldurii irosite în UE ar aduce economii de circa 67 de miliarde de euro anual

Refolosirea căldurii irosite în UE ar aduce economii de circa 67 de miliarde de euro anual

de Redacția Jurnalul    |    22 Feb 2023   •   20:15
Refolosirea căldurii irosite în UE ar aduce economii de circa 67 de miliarde de euro anual

Reutilizare căldurii irosite din sectoarele industriei și transporturilor din UE ar duce la economii de circa 67 de miliarde de euro anual , arată o estimare a companiei Danfoss, citată de Bloomberg.

Fabricile, uzinele, utilajele de tratare a apei, metroul, supermarketurile, centrele de date generează un surplus de căldură de 2.860 de Terawaţi-oră (TWh), care reprezintă "cea mai mare sursă de energie neutilizată din lume", potrivit directorului general al firmei daneze Danfoss, Kim Fausing.

Refolosirea acesteia este cu atât mai necesară, cu cât nu necesită ardere de gaze, cărbune sau petrol.
"Nu este vorba de o energie pe care trebuie să o producem. Este energia pe care trebuie să o reutilizăm. Putem face asta cu tehnologia pe care o avem deja în prezent", explică acesta.

În plus, economiile care ar rezulta din refolosirea acesteia ar duce la economii de 67,4 miliarde de euro pe an până în 2050. La orașe, căldura neutilizată ar putea fi preluată de rețelele de termoficare. 

Analiza arată că la Londra, căldura irosită este de 9,5 Terawaţi-oră anual, suficientă pentru încălzirea a 790.000 de locuinţe. La Berlin aceasta este de 4,8 Terawaţi-oră pe an. În Olanda, surplusul de căldură este mai mare decât toată cererea țării. 

Totodată, 90% dintre imobilele din Stockholm sunt racordate la rețeaua  centrală de încălzire iar în Germania 30% din centrele de tate reutilizează 30% din surplusul de căldură. 

 

×
Subiecte în articol: reutilizare caldura ue economii