x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Regim special de dezvoltare a IMM

Regim special de dezvoltare a IMM

de Adrian N. Ionescu    |    08 Mar 2006   •   00:00
Regim special de dezvoltare a IMM

Eliminarea impozitului pe profitul reinvestit si a taxarii parazitare a afacerilor la nivel local sunt doua dintre masurile cerute de intreprinzatorii mici si mijlocii.

Eliminarea impozitului pe profitul reinvestit ar putea fi elementul crucial de natura sa consolideze segmentul IMM, pentru a putea suporta impactul aderarii la UE, potrivit oamenilor de afaceri reuniti ieri in Forumul IMM, organizat de Partidul Conservator. Intreprinzatorii au mai dezbatut si alte probleme fiscale (TVA diferentiat, taxele locale), ca si problemele dezvoltarii industriei agroalimentare.

MOTOARELE. "Mi se pare normal ca IMM-urile romanesti, motoarele economiei, sa aiba parte de un regim special de dezvoltare, asa cum au firmele mici in toate tarile UE", a declarat Dan Voiculescu, presedintele PC la deschiderea Forumului. "In tarile europene, la dispozitia oamenilor de afaceri stau inclusiv serviciile de securitate, cu informatii care sa-i ajute, in timp ce la noi ii vaneaza la gramada", a adaugat Voiculescu.

Oficialii prezenti la forum au sustinut introducerea TVA diferentiata la produsele alimentare de baza, atragand atentia ca masura, singura, nu poate fi un factor de dezvoltare foarte eficace. "Ca politica sociala, masura este fireasca si un guvern bun administrator ar trebui sa gaseasca solutii pentru ca veniturile la buget sa nu sufere", considera Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania. Totodata, au fost aduse exemple din tarile care au redus TVA la alimente (de pilda Ungaria), care nu a condus la scaderea preturilor la alimente, dar firmele producatoare au fost sustinute prin cresterea marjei de profit.

FISCALITATE. Pe de alta parte, nu mai putin de 40 de taxe extrabugetare impovareaza firmele mici si mijlocii, IMM-urile cerand autoritatilor sa analizeze care dintre aceste taxe trebuie sa dispara, care trebuie reduse si care trebuie incluse in bugetul de stat, pentru un control mai bun. Cat priveste eliminarea impozitului pe profitul reinvestit, Mihai Ionescu a invocat beneficiile pe care le-a adus masura de impozitare redusa a exporturilor la inceputul anilor 2000. "Atunci relansarea economiei s-a bazat pe aceasta decizie si un efect similar l-ar avea netaxarea profitului reinvestit", crede reprezentantul exportatorilor.

CHESTIUNEA AGROINDUSTRIALA. "Fara sa fim pesimisti, trebuie sa tinem seama de faptul ca in primul an de la aderare 80% din fabricile de conserve din Ungaria au dat faliment", a remarcat Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei Nationale pentru IMM si Cooperatie. "E drept ca firmele respective nu ocupau decat 10% din piata, dar dezechilibrele produse au fost semnificative la nivelul segmentului IMM si din punct de vedere social", a adaugat Chirovici.

Din pacate, capacitatea de absorbtie a fondurilor europene destinate sectorului rural este inca mica, potrivit lui Mugur Craciun, secretar de stat in Ministerul Agriculturii. "2006 este ultimul an in care se vor selecta proiectele SAPARD, dar cu exceptia fondului pentru infrastructura rurala, la celelalte capitole ale programului s-au consumat mai putin de jumatate din bani", spune Craciun. Autoritatile isi pun mari sperante in programul Fermierul, pentru care sunt eligibili 1,8 milioane de virtuali fermieri care exploateaza 40 de milioane de parcele. Dupa aderare, pana in 2013, vor fi alocate 12,5 miliarde de euro pentru agricultura.

Vanzarile de produse alimentare de pe primele doua luni ale anului sunt cele mai mici din ultimii zece ani, potrivit lui Sorin Minea, presedintele patronatului Romalimenta. "Faptul se datoreaza exploziei pietei negre unde sunt prezente o multime de firme care nu au nici o intentie sa intre in Uniunea Europeana si dau astfel ultimul tun", a mai spus Minea.

SOLUTII. In afara de reducerea TVA la produsele alimentare de baza si de eliminarea impozitului pe profitul reinvestit, oamenii de afaceri au mai cerut transparenta totala in achizitiile publice si oprirea abuzurilor organelor de control asupra IMM. Au fost identificate nu mai putin de 116 avize si aprobari care ar trebui sa dispara o data cu intrarea in vigoare a procedurii aprobarii tacite.

FACILITATI
"In tarile europene, la dispozitia oamenilor de afaceri stau inclusiv serviciile de securitate, cu informatii care sa-i ajute, in timp ce la noi ii vaneaza la gramada" - Dan Voiculescu, presedintele Partidului Conservator
×
Subiecte în articol: economic