x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Reorganizare cu ţintă imobiliară

Reorganizare cu ţintă imobiliară

17 Aug 2009   •   00:00
Reorganizare cu ţintă imobiliară

Restructurarea a început cu scântei la ministerul Economiei. Cercetătorii îl acuză pe Adriean Videanu că reorganizarea celor 14 institute de cercetare se face pe interese imobiliare iar sindicaliştii acuză faptul că sunt concediaţi mineri pentru a fi protejată clientela politică.

Reorganizarea celor 14 institute de cercetare din coordonarea Economiei are "ca ţintă principală terenurile şi clădirile aflate în proprietatea şi/sau administrarea institutelor", susţin cercetătorii. Patronatul Român din Cercetare şi Proiectare (PRCP) a trimis către Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS) o scrisoare de protest împotriva intenţiei lui Adriean Videanu de a comasa o parte din cele 14 institute de cercetare din coordonarea ministerului pe care îl conduce în două entităţi. Una care se va ocupa de Energie şi alta de Industrie, iar de la 1 ianuarie 2010 subvenţiile către aceste institute vor fi reduse la zero.

"Reorganizarea a fost anunţată fără consultarea patronatelor şi sindicatelor din domeniu şi fără avizul ANCS, care este obligatoriu în conceperea şi desfăşurarea oricăror acţiuni vizând unităţile de cercetare" ne-a declarat Vasile Nicolae, vicepreşedinte al PRCP. De asemenea, orice modificare a supra insitutelor de cercetare înseamnă automat o reluare a procesului de acreditare. Ministerul Economiei nu a precizat care sunt institutele care vor fi comasate pentru a forma mega-institutele de Energie şi Industrie, şi nici criteriile prin care au fost alese.


NU STIE CE CONCEDIAZA
Ministerul a elaborat un proiect de Hotărâre de Guvern care urmează a fi prezentat Guvernului  spre aprobare, potrivit informaţiilor prezentate la solicitarea Jurnalului Naţional. Până acum 2.327 de angajaţi sunt trecuţi pentru a fi concediaţi, de la 14 instituţii aflate în ograda Ministerului Economiei, din cei 5.400 anunţaţi de Videanu. Restul urmează a fi ştiut cu exactitate pe măsura elaborării planurilor de reorganizare a respectivelor companii de sub autoritatea ministerului, se arată în răspunsul instituţiei.

Pentru aceşti 2.327 oameni asigurarea plăţilor compensatorii în conformitate ordonanţa 116/2006 privind protecţia socială costă 25,5 milioane de lei de la bugetul statului sau cel al asigurărilor de şomaj.

Minerii sunt cei mai afectaţi, conform datelor primite. Astfel, din cele 4.861 de persoane concediate în primele 6 luni de unităţile din ograda lui Videanu, un număr de 628 oameni au fost daţi afară de la Compania Naţională a Huilei (CNH). Pe lângă aceştia, alţi 600 de ortaci vor pleca până la finele anului de la Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO).

Un număr de 70 de oameni au plecat deja la Băiţa iar Minvest a dat afară 98. De asemenea, Moldomin a concediat deja 30 de salariaţi şi va renunţa la alţi 102 oameni, în timp ce Societatea Naţională a Cărbunelui a dat afară 12 oameni şi mai renunţă la alţi 45.
ACUZE DURE
Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa declara vineri pentru Jurnalul Naţional că sunt daţi afară minerii, care nici nu sunt bugetari având în vedere că lucrează în cadrul unor societăţi naţionale sau comerciale, pentru a proteja clientela politică, bugetari de lux.

Concedierile de la CNH vin în contextul în care compania este cel mai mare datornic către bugetul statului, cu 3,3 miliarde de lei iar Blocul Naţional Sindical (BNS) avertiza că în urmă cu câtva luni că activitatea CNH va fi blocată în viitorii 4-5 ani deoarece media de vârstă a angajaţilor este de 41 de ani iar pensionarea personalului din subteran se face la 45 de ani.


ENERGIE ŞI INDUSTRIE
De la Electrica Serv, filiala de mentenanţă a societăţii Electrica, au plecat 1.673 de oameni în primele 6 luni. Următoarele în topul concedierilor făcute sunt Oltchim Râmnicu Vâlcea, de unde au plecat 585 de angajaţi şi Uzina Mecanică Plopeni, cu 477 oameni concediaţi. Pe locurile următoare se află Remin Deva, SC Smart şi Metrom, cu 153 de disponibilizări în masă, respectiv 146 şi 142 de oameni.


ŞOMERII VIITORULUI
Până la finele anului Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare (RAAN) Drobeta-Turnu Severin va concedia 306 salariaţi, urmată de Termoelectrica- 200, Complexurile Energetice Turceni şi Craiova- câte 150, Minbucovina Vatra Dornei- 137, Electrocentrale Bucureşti-100.

Dintre instituţiile bugetare aflate în subordinea sau coordonarea ministerului Economiei, Biroul Român de Metrologie Legală (BRML) va concedia 195 de angajaţi iar Inspecţia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) va trimite în şomaj 137 de salariaţi.

5137-99579-untitled1.jpg

5137-99580-untitled2.jpg

×
Subiecte în articol: economic