x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rețeta succesului băieților deștepți din Poliția Locală

Rețeta succesului băieților deștepți din Poliția Locală

de Cristian Anton    |    03 Sep 2018   •   08:00
Rețeta succesului băieților deștepți din Poliția Locală

Şefii poliţiilor locale au devenit printre cei mai bine plătiţi bugetari din România, cu venituri care depăşesc cu mult pe cele ale generalilor din Armată sau ale ofiţerilor superiori din MAI. Cu o mână de oameni în subordine şi cu atribuţii mai degrabă simbolice, mai-marii gardienilor publici au pe deasupra şi poveşti interesante de carieră. Nu e puţin lucru ca un fost şef din trupele speciale să se ceară coordonator la gardieni, cum a făcut-o Tudorel Dogaru la Constanţa sau un fost şef de Stat Major să ajungă poliţist local, precum Ioan Onuţu de la Botoşani. Cât despre încuscririle la locul de muncă, exemplul Focşaniului este elocvent, unde şeful poliţiei locale s-a nimerit a fi şi ginerele iubitei primarului.

Şeful Poliţiei Locale din Constanţa este un exemplu cu totul atipic. Tudorel Dogaru este comisar şef în poliţia naţională şi ocupă, de la 1 ianuarie 2018, postul de director general al Direcţiei Generale Poliţie Locală prin ordin al ministrului de Interne. Dogaru s-a gândit probabil la binele familiei sale, din moment ce salariul de gardian public- 9.737 lei la primărie- este aproape dublu faţă decât cel din poliţie- circa 5.800 lei. Dacă adăugăm sporurile, tichetele de masă, norma de hrană, voucherele de vacanţă şi programul de lucru incomparabil mai lejer, putem înţelege de ce un fost şef al Serviciului de Informaţie şi Protecţie Internă (serviciul secret al MAI, fostul Doi şi-un Sfert), apoi şef al Serviciului pentru Acţiuni Speciale („mascaţii”, în traducere liberă), şef al Poliţiei Municipale Constanţa şi adjunct al IPJ Constanţa a ales să ceară detaşarea la paza pieţelor, la doar 42 de ani.

De la Stat Major, la stat lejer

Un caz interesant găsim şi la Botoşani, unde colonelul în rezervă Ioan Onuţu conduce Poliţia Locală încă din 2006. Potrivit noii legi privind salarizarea personalului plătit din bani publici, Onuţu are un salariu lunar de 11.210 lei, printre cele mai mari din ţară pe această „armă”. Comandantul gardienilor botoşăneni a fost ofiţer MApN în perioada 1982- 2005, interval în care a ocupat inclusiv funcţia de şef de Stat Major. O responsabilitate uriaşă, cu mii de oameni în subordine, care s-a transferat apoi către răspunderea faţă de câinii fără stăpân şi maşinile parcate neregulamentar în Botoşani.

 

Şi, totuşi, o alegere înţeleaptă, din moment ce leafa i s-a triplat, practic, în ultimul an: de la 3.500 lei, la 11.210 lei. Colonelul Onuţu mai atrage atenţia printr-un lucru: în 2010, şeful gardienilor publici botoşăneni declara o pensie anuală de la MApN de 288.000 lei, fără doar şi poate una din cele mai mari din România. Incredibil, dar fostul şef de Stat Major spunea atunci că a renunţat la această pensie pentru a fi poliţist local.

Gardian de-o viaţă vs. ginerele lu’ şefu’

Cu 12.500 de lei pe lună, salariu de bază, şeful Poliţiei Locale din Brăila este în Top 3 cei mai bine plătiţi gardieni publici din ţară. Georgică Tănase a făcut asta toată viaţa, fiind singura sa meserie. Gardian public încă din 1995, Georgică a trăit ani buni mai mult din leafa soţiei, care câştiga anul trecut 14.400 de euro ca asistentă medicală în Italia. Şi pentru că vorbim despre soţii, nu puteam ignora situaţia şefului Poliţiei Locale din Focşani, Dorian Alecsandrescu.

Armonie vrânceană desăvârşită: şeful Poliţiei Locale Focşani îl are ca şef pe socrul său, în subordinea căruia se află şi soţia sa, acum fiica vitregă a primarului. Edilul s-a căsătorit în week-end-ul trecut cu fosta iubită a lui Marian Oprişan, celebrul baron judeţean

Consilier local PSD, Alecsandrescu s-a trezit peste noapte cu un salariu lunar de bază de 12.160 lei ca şef al gardienilor publici. Soţia lui, Raluca, lucrează în Direcţia de Asistenţă Socială, instituţie din subordinea primăriei, iar de sâmbătă, 1 septembrie, şeful Poliţiei Locale este şi ginerele primarului Cristi Misăilă, care tocmai s-a căsătorit cu Lucreţia Dumbravă, mama Ralucăi. Naşul lor a fost miliardarul Ioan Niculae.

 

×