x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Revolutia termica"

"Revolutia termica"

06 Oct 2004   •   00:00

BUSINESS

Instalarea de centrale independente, pe gaze, la blocuri sau cvartale, ar costa 174,5 milioane dolari in cazul celor 13.600 blocuri din Capitala, potrivit unui studiu privind restructurarea RADET, elaborat de Sorin Dinu si Dan Trepcea, de la DZ Consultants.
ADRIAN N. IONESCU

Varianta ar fi de cel putin trei ori mai ieftina decat investitiile programate de RADET, sustin expertii citati. Valoarea actualului program de reabilitare a regiei este de 893 milioane dolari. Odata aplicata, solutia propusa ar transforma RADET si societatile similare din celelalte orase ale tarii din simpli distribuitori in producatori de energie termica. Reabilitarea retelelor secundare ale RADET va costa 455 milioane dolari, iar cele primare, de la termocentrale la punctele termice, reclama 438 miloane dolari, aceasta din urma suma fiind economisita in varianta propusa de consultanti.

LIPSURI. Potrivit directorului general al RADET, Virgil Ramba, prezent la o conferinta organizata de revista Bilant, unde a fost prezentat studiul mentionat, din pierderile de 25% inregistrate de sistem, 15% se inregistreaza pe reteaua primara. "Cu investitii de trei ori mai mici, pretul de vanzare a agentului termic la populatie ar fi cu 20% mai mic", afirma Dan Trepcea, recunoscand ca studiului ii lipseste componenta tehnica, dar ca specialistii consultati nu i-au infirmat valabilitatea.

DESCHIDERE. Amintind ca exista deja un studiu in materie, finantat de PHARE, Virgil Ramba s-a declarat deschis unor propuneri noi, acuzand insa caracterul radical al studiului, pentru ca s-ar renunta la 1.400 km de retea de termoficare. Ramba pledeaza pentru finalizarea contorizarii si instalarii sistemelor de repartitoare de caldura si sustine ca actualul program de investitii este mai potrivit, avand in vedere ca presupune si cogenerarea de electricitate si energie termica, indicata de Comisia Europeana.

SUBVENTII. "Pierderile au scazut continuu in ultimii ani si nu ne aflam departe de cele din sistemele din Danemarca, de pilda", a mai spus directorul RADET. Pierderile sistemului de termoficare bucurestean sunt acoperite in prezent de subventii (76,1 milioane dolari in 2004). Subventiile vor fi cu o treime mai mici anul viitor, urmand ca in 2007 ele sa fie eliminate, iar efectul sa fie resimtit in facturile la intretinere.
×
Subiecte în articol: economic