x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie RNP scoate la vânzare 82.000 de brazi de crăciun

RNP scoate la vânzare 82.000 de brazi de crăciun

25 Noi 2011   •   11:22
RNP scoate la vânzare 82.000 de brazi de crăciun

Regia Nationala a Padurilor – Romsilva scoate la vanzare, in acest an, pentru populatie 82.000 de brazi pentru Sarbatorile de Craciun si Anul Nou, din speciile brad si molid, preturile de valorificare fiind similare cu cele din anii trecuti, respectiv intre 10 si 30 de lei, fara TVA.

Potrivit unui comunicat al Romsilva, brazii cu o inaltime de pana in 1,30 metri vor avea un pret de 20 lei, cei pana in doi metri - 25 lei, iar intre doi si trei metri - 30 lei. Pentru molid si alte rasinoase preturile vor fi de 10 lei - pentru o inaltime pana in 1,30 metri, 15 lei pana in doi metri si 20 lei pentru molizii de peste doi metri. Preturile nu contin TVA.
Solicitarile pentru exemplare mai mari de 3 metri sunt considerate comenzi speciale, iar preturile vor fi aprobate in comitetul director al directiilor silvice, pornind de la tariful minim de 20 lei/metru (fara TVA). Pentru fiecare metru din lungime se taxeaza cu minimum 20 de lei.

Romsilva precizeaza ca brazii vor fi recoltati, in principal, prin lucrari curente de ingrijire a arboretelor tinere si prin lucrari prevazute in planurile de gospodarire a padurilor (amenajamentele silvice).

Cele mai mari cantitati vor fi recoltate de pe raza judetelor Sibiu (8.100 bucati), Suceava (6.700 bucati), Vrancea (4.900 bucati), Caras-Severin (3.400 bucati), Cluj (4.000 bucati), Prahova (4.700 bucati) si altele.

Potrivit RNP, dupa recoltare toti brazii vor fi marcati cu un sigiliu special emis de Impimeria Nationala pentru evitarea ilegalitatilor.

In cazul in care comercializarea se face de catre ocoalele silvice in locuri ce implica unele cheltuieli suplimentare (transport, manipulare, depozitare, taxe, chirii etc.), aceste cheltuieli vor fi adaugate preturilor minimale prezentate.

Romsilva precizeaza ca Directiile Silvice vor onora, cu prioritate, cererile populatiei, direct sau din depozite amplasate in zona pietelor si oboarelor. Excedentul va fi comercializat, in conditiile legii, prin intermediul societatilor comerciale, pornindu-se licitatia sau, dupa caz, negocierea, de la preturile minimale prezentate.

Pe toata durata campaniei de recoltare, transport si comercializare a brazilor, Romsilva organizeaza actiuni complexe, pentru prevenirea furturilor, transportului si comercializarii ilegale, impreuna cu politia, jandarmeria, si alte institutii abilitate.

Romsilva nu isi propune sa acopere necesarul de brazi pentru Craciun deoarece sunt agenti comerciali care aduc pomi din import, dar si proprietari privati de paduri care vin pe piata cu brazi sau molizi. Pe de alta parte, hipermarketurile si magazinele de bricolaj sau de mobila vand pomi de iarna din import, dar la preturi mult mai ridicate decat cele de pe piata locala.

Cei mai multi brazi din import vin din Danemarca, Ungaria, Germania si Polonia, dar si din Olanda, Austria si Italia, la preturi medii de 30 de euro.

×