Combinatul Oltchim a fost oprit în vara anului trecut de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI) şi nu a fost lăsat să funcţioneze de către Remus Vulpescu, pe când acesta ocupa funcţia de şef al acestei instituţii, a declarat fostul director al Oltchim Constantin Roibu.
“Combinatul nu a fost lăsat să funcţioneze, de aceea combinatul a fost închis pe 22 august. Am prezentat pe 4 august un plan de funcţionare a combinatului prin cesionarea către furnizorul de electricitate. Nu s-a ţinut cont. Cine? Oficiul de privatizare. Aţi auzit de domnul Vulpescu? Unde sunt acele 13 firme despre care spunea Ponta în septembrie că au cumpărat caietul de sarcini? L-au minţit pe domnul prim-ministru în mod ordinar. Adevărul e altul, la începutul lui aprilie, zece firme au fost interesate de Oltchim, atunci când erau oferte neangajate, dar acestea s-au retras între timp, mai ales în momentul când au schimbat caietul de sarcini. Ei au trimis caietul nou de sarcini celor zece firme şi apoi l-au minţit pe premier că e invers”, a afirmat Roibu.
Judeţul Vâlcea, dependent de combinat
El crede că redresarea companiei este posibilă şi chiar are un plan de scoatere a combinatului din insolvenţă, pe care l-a prezentat ministrului Economiei, Varujan Vosganian, după cum a precizat duminică seară la un post local de televiziune.
“Am fost miercuri la domnul Vosganian şi i-am prezentat o strategie pentru Oltchim, una astfel gândită de a reporni combinatul şi de a-l scoate din insolvenţă. Urmează ca săptămâna viitoare să mă întâlnesc din nou cu domnul ministru şi cu investitori. Eu am prezentat un program prin care nimeni nu pierde bani, nici statul, nici Oltchim. Se poate intra din nou în piaţă, greu, dar nu imposibil. Trebuie înţeles: prin oprirea combinatului se va distruge economia judeţului Vâlcea. Toate companiile de pe platformă, CET, calcarul, USG, toţi vor face disponibilizări, toate vor merge la jumătate din capacitate. Transportul public în comun din Râmnicu-Vâlcea este primul lovit deja de efectele situaţiei de la combinat. Scăderea producţiei de pâine în Vâlcea a fost de peste 40% în ultimii ani şi multe altele. Când se dădeau lefurile la combinat înflorea comerţul în Vâlcea pentru trei-patru zile”, a spus Roibu.
Privatizare la pachet cu Arpechim
Pe de altă parte, prefectul de Argeş, Cristian Soare, spune că există două soluţii în acest moment. Prima o constituie privatizarea la pachet a Arpechim cu Oltchim cu un investitor strategic, iar cea de-a doua este repornirea diviziei petrochimice Bradu, independent de rafinărie. Aceasta este deja deţinută de Oltchim. Pentru punerea în practică a celei de-a doua variante ar fi necesară o finanţare de 10 milioane de euro pentru repornirea instalaţiilor şi de 50 de milioane de euro pentru începerea producţiei, a spus oficialul.
La rândul său, Varujan Vosganian a spus săptămâna trecută că Petrom îşi va corela strategia privind Arpechim cu cea de reorganizare a Oltchim.
“Petrom îşi va corela strategia privind Arpechim cu cea de reorganizare a Oltchim, astfel încât Petrom să susţină eforturile Oltchim de reorganizare şi de repornire a întregii activităţi, inclusiv în ceea ce priveşte lanţul de petrochimie. Dacă Oltchim are o viziune privind integrarea organică a chimiei şi petrochimiei, aceasta nu va fi irealizabilă din cauza demolării Arpechim. Petrom nu va proceda la demolarea Arpechim, ci va sta la dispoziţia noastră să discutăm cum putem integra în lanţul de producţie Oltchim şi Arpechim”, a precizat Vosganian.
În ciuda optimismului oficialilor, Petrom a anunţat că va demola Rafinăria Arpechim dacă nu va reuşi să găsească un cumpărător. “Arpechim este de trei ani închisă, dar continuăm activitatea de conservare a acestei rafinării până când obţinem autorizaţia de demolare, dacă nu există nici un cumpărător”, a declarat săptămâna trecută Mariana Gheorghe, directorul executiv al Petrom, la anunţarea rezultatelor financiare.
Se şterg creanţele AVAS şi Electrica
În acest moment, administratorul judiciar lucrează la un raport privind situaţia companiei şi măsurile care vor fi adoptate în acest caz. Raportul va fi prezentat în luna aprilie. Administratorul judiciar este un consorţiu compus din firma Rominsolv, deţinută de avocatul Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring.
Piperea declara recent că, “după toate probabilităţile”, creanţa de 250 de milioane de euro şi cea de 150 de milioane de euro către Electrica vor fi şterse ca urmare a planului de reorganizare. “Nimeni nu ar trebui să se sperie de faptul că dintr-un foc se şterg 400 de milioane de euro, pentru că până la urmă toţi suntem contribuabili şi ne interesează ce se întâmplă cu aceşti bani”, declara el într-un interviu pentru cursdeguvernare.ro. Piperea a mai spus că, în cazul în care Oltchim se va lichida, atunci vor rămâne fără locuri de muncă nu doar 3.300 de salariaţi ai combinatului, ci vor fi afectaţi 20.000 de oameni care lucrează în industria de pe orizontală şi care sunt dependenţi de societatea de stat. Aceştia înseamnă “20.000 de contribuabili, 20.000 de debitori la bănci, 20.000 de consumatori care plătesc TVA. Asta înseamnă consecinţele falimentului Oltchim”, declara Piperea.
Citește pe Antena3.ro