x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Un român a investit în medie 35.000 de lei în oferta de listare a Hidroelectrica

Un român a investit în medie 35.000 de lei în oferta de listare a Hidroelectrica

de Redacția Jurnalul    |    06 Iul 2023   •   16:30
Un român a investit în medie 35.000 de lei în oferta de listare a Hidroelectrica

Un investitor persoană fizică a investit în medie 35.000 de lei în oferta de listare de acţiuni prin care Fondul Proprietatea (FP) a vândut acţiuni ale producătorului de energie electrică Hidroelectrica (H2O), arată calculele realizate de ZF.

Joi, pe 6 iulie, Bursa de Valori Bucureşti a procesat în sistemul său tranzacţii cu acţiuni Hidroelectrica în valoare de 1,8 miliarde de lei aferente tranşei micilor investitori, sub forma a 51.865 de tranzacţii, ceea ce înseamnă că aceste sunt deja înregistrate în conturile investitorilor.

În lipsa medianei – care exclude extremele din ofertă şi care nu este disponibilă în sistemul Bursei de Valori – ZF a calculat media alocărilor din partea micilor investitorilor. Însă această medie ia în calcul atât ordinele cu pragul minim de 50 de acţiuni în valoare de 5.200 de lei, cât şi ordinele mamut de câteva sute de mii de acţiuni.

Cele aproape 52.000 de tranzacţii reprezintă numărul de ordine din oferta de listare a H2O. Un investitor putea plasa mai multe ordine de subscriere, iar fiecare ordin a fost procesat ca o tranzacţie separată.

Dacă un investitor, spre exemplu, a plasat 5 ordine de subscriere, acestea au fost înregistrate în sistemul BVB ca 5 tranzacţii distincte. Mediana este mult mai relevantă pentru analiza

Lansarea Hidroelectrica la Bursa de Valori, adică debutul tranzacţionării cu acţiunile celei mai profitabile companii de stat, este programată pe 12 iulie.

De atunci orice investitor va putea să cumpere şi să vândă acţiuni de pe piaţa de capital prin intermediul unui broker. Preţul H2O va fluctua în funcţie de raportul cerere/ofertă şi în funcţie de rezultatele financiare, date şi de condiţiile meteo.

Hidroelectrica are unităţi de producere a energiei electrice prin baraje atât pe firul apei, precum Porţile de Fier, cât şi prin lacuri de acumulare, precum Vidraru. Compania produce şi energie eoliană.​

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: roman investiţie