x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România a atras mai mulţI turişti străini decât în 2013

România a atras mai mulţI turişti străini decât în 2013

de Elena Stan    |    09 Noi 2014   •   16:34
România a atras mai mulţI turişti străini decât în 2013
Cei mai mulţi turişti străini provin din Germania, Italia, Israel, Franţa, Statele Unite, Ungaria, Marea Britanie
Extinderea cotei reduse de TVA de 9% la cazarea cu demipensiune sau pensiune completă pentru toate structurile de primire turistică clasificate, construcţia de autostrăzi şI atragerea mai multor investitori străini ar determina o creştere substanţială a tureismului de la noi din ţară, şim implicit o contribuţie mai mare a acestui sector la Produsul Intern Brut. “Dacă România ar fi atras în 2014 mai mulţi investitori străini, dacă am fi avut mai multe autostrăzi pentru ca turiştii să ajungă repede dintr-un oraş în altul şi dacă TVA de 9% s-ar aplica la toate serviciile din turism, nu doar la cazarea cu mic dejun, dacă taxele şi impozitele din industria de călătorii şi vacanţe nu ar fi atât de mari şi atât de numeroase, atunci creşterile pe leisure, business travel şi incoming ar fi fost mai mari”, a declarat Lucia Morariu, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), potrivit Agerpres. Aceasta susţine că un TVA redus va impulsiona turiştii să consume şi servicii de masă la hoteluri, într-o proporţie mai mare decât acum, pe hotelieri să practice şi sistemul all inclusive şi, de asemenea, ar putea determina şi o reducere cu 10% a preţului pachetelor turistice. În acelaşi timp, prin aplicarea TVA diminuat se reduce şi evaziunea fiscală, statul va câştiga din creşterea încasărilor în structurile de primire clasificate şi agenţiile de turism licenţiate, iar turismul poate depăşi procentajul reprezentat acum în PIB, de aproximativ 2%. Nivelul de potenţial estimat de World Tourism & Travel Council în cazul ţării noastre este de 6%.

Incomingul a crescut
Lucia Morariu se aşteaptă ca anul acesta numărul turiştilor străini să fie cu mult mai mare decât cel înregistrat în 2013. “Ne aşteptăm ca cifra de 1,71 de milioane de turişti străini, anunţată de INS pentru anul 2013, să fie cu mult depăşită în acest an. Vedem că încet se deschid pieţe pentru România, se dezmorţesc lucrurile şi sunt semne bune şi pentru 2015. România a fost ceva mai atractivă şi pentru străini, fie că au venit pentru afaceri, fie pentru vacanţe. Potrivit INS sosirile înregistrate la punctele de frontieră au fost de peste 6,5 milioane în perioada 1 ianuarie-30 septembrie 2014, înregistrând o creştere cu 2,6% faţă de perioada similară a anului trecut. Din punct de vedere al profitului, tendinţa nu e foarte bună, au scăzut marjele de profit, acum cinci ani erau duble faţă de cele de astăzi. Avem o afacere, nu o binefacere să vindem fără profit doar de dragul de a vinde şi de a avea cifră de afaceri mare”, a explicat Lucia Morariu. Cei mai mulţi turişti străini provin, în această ordine, din Germania, Italia, Israel, Franţa, Statele Unite, Ungaria, Marea Britanie. Sunt interesaţi de turismul de business, călătorii în Romania în interes de afaceri, de turismul de sănătate, tratament şi cură balneară, de turismul cultural, circuite de cunoaştere. Pentru creşterea numărului de turişti străini veniţi în România (încurajarea cererii pentru servicii turistice), ANAT a cerut şi recunoaşterea incomingului ca activitate de export de servicii şi, implicit, aplicarea cotei de TVA (scutit cu drept de deducere pentru toate activităţile desfăşurate în favoarea turiştilor nerezidenţi în România de către agenţiile de turism licenţiate şi structurile de primire turistică clasificate de Autoritatea Naţională pentru Turism).

Preferinţele românilor
“Foarte atenţi la raportul calitate-preţ, românii aleg vacanţele scurte, prilejuite de diverse sărbători şi combinate cu zilele de week-end, să le petreacă la cel mult 250 de kilometri de casă, cu un buget mediu de 250 de euro”, a spus Lucia Morariu.
Rezultatele finale ale sezonului estival 2014 au arătat că litoralul românesc este în continuare în topul preferinţelor. De asemenea, pentru sfârşitul anului, tradiţia este ca românii să petreacă Crăciunul şi Revelionul în Maramureş, Bucovina, la munte, în staţiunile balneare, în marile oraşe europene care organizează pieţe de Crăciun, spectacole în stradă sau la schi. Datele despre preferinţe, vânzări, vor fi disponibile după sărbători. Cererea pentru vacanţe externe a avut în prim plan Grecia şi Turcia, la fel ca în anii trecuţi. În acest an s-a mai constatat că românii nu se mai duc într-un număr atât de mare în vacanţe în Bulgaria. O noutate este dată de diversificarea destinaţiilor de vacanţă şi de creşterea interesului pentru destinaţii exotice şi croaziere.

×