x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romania are economie de piata

Romania are economie de piata

16 Sep 2004   •   00:00

ECONOMIC

Investitorii straini cred ca avem economie de piata, chiar daca exista si "rechini" care nu respecta regulile. Investitorii straini au decis: avem economie de piata, chiar daca avem si "rechini" care nu respecta regulile. Guvernantii romani sunt optimisti, iar oficialii europeni sunt rezervati. Ei ne spun ca raspunsul il vom avea peste trei saptamani, in raportul de tara.
ADRIAN MIHAI

Consiliul Investitorilor Straini (CIS) considera ca Romania are o economie de piata functionala, iar Comisia Europeana nu ar trebui sa refuze acordarea statutului "doar pentru ca exista 500 de rechini" care nu respecta regulile jocului, a declarat presedintele CIS, Gilbert Wood. "Exista in economia romaneasca 500 de rechini care inoata dupa alte reguli, dominand presa internationala si cea nationala, si generand publicitate negativa pentru Romania. Autoritatile de la Bruxelles ar gresi daca le-ar pedepsi pe toate cele 22 de milioane de romani din cauza a doar 500", a afirmat Wood, in cadrul seminarului "Are Romania o economie de piata functionala?", organizat de Ministerul Integrarii Europene.

PROGRESE. Potrivit presedintelui CIS, Romania a inregistrat progrese la toate cele 14 recomandari formulate de Comisia Europeana in Raportul de tara din 2002, cum ar fi reducerea inflatiei, reducerea arieratelor dintre companii, colectarea facturilor din domeniul energetic, reforma administratiei fiscale si a procedurilor bugetare, dezvoltarea intermedierii financiare, restructurarea intreprinderilor de stat, proceduri de privatizare, inclusiv in sectorul bancar, si reducerea ajutoarelor de stat. "In prezent, este clar ca a existat un progres si evolutia a fost foarte buna. Singurele probleme care mai raman se regasesc la nivelul arieratelor din economie", a mai spus Wood. Acesta a mai aratat ca evolutii pozitive au fost consemnate si in ceea ce priveste reforma sistemului juridic si independenta magistratilor, precum si in restructurarea si privatizarea companiilor de stat. El a mentionat ca sectorul privat a contribuit, anul trecut, in proportie de 70% la formarea produsului intern brut, iar aceasta pondere va creste semnificativ dupa finalizarea privatizarii in sectorul energetic. De asemenea, 59% din activele bancare apartin unor banci cu capital privat, iar legislatia fiscala a devenit stabila dupa adoptarea Codului Fiscal. In plus, noile reglementari in domeniul concurentei elimina posibilitatea acordarii de ajutoare de stat fara aprobarea Consiliului Concurentei.

PROBLEME. Criteriul economic pentru aderarea la UE cuprinde statutul de economie functionala de piata si abilitatea de a face fata presiunii concurentiale de pe piata unica si, pana acum, nici o tara candidata nu a primit ambele calificative in acelasi an, a precizat Onno Simons, adjunctul sefului Delegatiei CE. El a subliniat ca, desi a facut progrese in domeniul economic, Romania are inca cea mai mare inflatie dintre toate tarile candidate, ceea ce afecteaza capacitatea tarii de a-si indeplini obligatiile ce-i revin din adoptarea legislatiei europene. Oficialul UE a mentionat nevoia ca autoritatile romane sa ia in considerare o sustenabilitate pe termen mediu a finantelor publice, dand exemplul amanarii reformei sistemului de pensii care a dus la cresterea presiunii asupra bugetului de stat. Un alt criteriu important este libera concurenta pe piata, liberalizarea preturilor fiind un indicator in aceasta privinta. Actualul nivel al liberalizarii preturilor pare satisfacator, dar interventiile administrative ale statului asupra stabilirii unor preturi ar trebui evitate in toate cazurile in care monopolul este inexistent, a explicat Onno Simons. "Aparand" operatorii economici interni de impactul total al pretului international al energiei electrice, piata va fi indusa in eroare si va fi distorsionata alocarea resurselor, apreciaza adjunctul sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. "E mai usor sa-ti finantezi compania nu prin imprumuturi la banca, ci prin neplata facturilor la utilitati sau la fondul de pensii. Asta nu e economie de piata si asteptam sa se ia masuri in acest domeniu", a adaugat Simons.

OPTIMISM

Negociatorul-sef adjunct al Romaniei cu UE, Leonard Orban, s-a declarat foarte optimist in privinta raportului de tara al Comisiei Europene din luna octombrie si a incheierii negocierilor de aderare la UE pana la sfarsitul acestui an.
Orban s-a aratat optimist si in ceea ce priveste indeplinirea pe deplin a criteriului economic de catre Romania si acordarea statutului de economie de piata functionala. Romania a inchis provizoriu 25 de capitole de negociere din cele 31 si, pana la sfarsitul lunii septembrie, spera sa mai inchida doua - "Libera circulatie a serviciilor" si "Politica regionala" - si sa avanseze "semnificativ" la capitolul "Protectia mediului incojurator", a aratat Orban.
×
Subiecte în articol: economic romania piata economie