x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România caută diamante şi uraniu în Angola

România caută diamante şi uraniu în Angola

18 Dec 2009   •   00:00
România caută diamante şi uraniu în Angola
Sursa foto: Mihai Barbu/REUTERS

Guvernele României şi Angolei vor semna în ianuarie 2010 mai multe acorduri de cooperare în domeniile petrolier, minier şi energetic.



"În principal discuţia s-a făcut pe minereuri de uraniu, dar deocamdată nu am negociat la nivel de minister", au declarat pentru Jurnalul Naţional două surse diferite din cadrul Ministerului Economiei. "Sperăm să facem o afacere bună", a spus una dintre acestea. O delegaţie din partea ministerelor angoleze ale Petrolului şi Geologiei şi Minelor va sosi în România pentru negocieri, a declarat Iacob Prada, ambasadorul român în această ţară, citat de site-ul Macauhub.com.

Ambasadorul a mai anunţat că misiunea va fi precedată de o vizită a lui Assuncăo dos Anjos, ministrul de Externe, pentru a pregăti o vizită oficială în ianuarie 2010 a preşedintelui José Eduardo dos Santos în România şi semnarea acordurilor bilaterale.

PETROLUL, OPORTUNITATE ŞI RISC
România va face investiţii "considerabile" în explorarea şi procesarea minereurilor din Angola, inclusiv petrol şi diamante, a declarat ambasadorul Iacob Prada, citat de agenţia AngolaPress şi preluat de Bloomberg.

Cele două state vor semna un acord anul viitor care va permite României să construiască un centru de cercetare-dezvoltare în domeniul petrolier în Angola, mai spune sursa citată.

În acest sector, Sonangol, compania de stat din domeniul petrolier, îşi va plasa produse derivative pe pieţele de capital din România, ca parte a procesului său de internaţionalizare. "Din discuţiile până acum, companiile, atât private, cât şi de stat au declinat invitaţia din cauza riscurilor. Adică se lucrează cu gard şi sub pază armată. În plus, Angola e deja plină companii petroliere chineze şi americane", a spus o a doua sursă.

URANIU PENTRU CURENT IEFTIN

Ţara noastră mai este interesată să investească şi în domeniul diamantelor, uraniu, cupru şi sectorul energetic, completează agenţia în cauză.

România a purtat recent discuţii şi cu Kazahstanul în privinţa extracţiei de uraniu. Strategia Energetică a României arată că uraniul din producţia internă se va termina din 2017. Adriean Videanu, ministrul Economei, declara în urmă cu câteva luni că ţara noastră ia în considerare concesionarea unui zăcământ în alt stat pentru a furniza uraniu. Acesta este procesat de Compania Naţională a Uraniului, deţinută de statul român prin Ministerul Economiei. Fabrica de Combustibil Nuclear de la Piteşti transformă uraniul în combustibil nuclear pentru Centrala de la Cernavodă, operată de Nuclearelectrica. Aceasta furnizează acum 22% din totalul producţiei de energie electrică a României. Aceasta are două reactoare în funcţiune, însă România construieşte alte două reactoare pe aceeaşi platformă, pe care doreşte să le dea în funcţiune în 2015. De asemenea, oficialii români caută locaţie pentru amplasarea unei a doua centrale nucleare. În 2008, schimburile comerciale dintre România şi Angola au totalizat 40 de milioane de dolari. Deşi nu este o sumă mare, faţă de cele 2,5 milioane de dolari din 2007, este un salt puternic.

"Aurul negru", ţintit şi de SUA, şi China

Angola este unul dintre cele mai bogate state în petrol ale lumii. În timp ce acest stat era o arenă a Războiului Rece între SUA şi URSS, ţara este acum prinsă într-o nouă bătălie - cea pentru petrolul său, arată o analiză a agenţiei UPI publicată în data de 2 decembrie. Atât americanii, cât şi China râvnesc la petrolul său. În timpul Războiului Rece, SUA a încercat să răstoarne liderii fostei colonii portugheze şi a sprijinit principalul lor rival, Jonas Savimbi, liderul mişcării UNITA. Războiul civil care dura de 22 de ani s-a încheiat abia în 2002. Petrolul reprezintă 80%-90% din veniturile rezultate din exporturi. China este cel mai mare cumpărător al petrolului produs de Sonangol. În schimb, oficialii americani estimează că 25%-30% din importurile de petrol ale SUA vor veni din Africa din 2015. Nivelul este cu o treime mai mare faţă de datele actuale, iar statele de unde ar veni ţiţeiul sunt în principal Nigeria şi Angola. Rivalitatea dintre China şi SUA pentru favorurile Luandei devin din ce în ce mai complicate, deoarece statul are diferende asupra proprietăţii mai multor zăcăminte petroliere cu vecinii săi Congo şi Zair. Statul african face parte din Organizaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Petrol (OPEC).

×
Subiecte în articol: economic