x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România cere schimbarea modului de calculare a datoriei de ţară din cauza pensiilor

România cere schimbarea modului de calculare a datoriei de ţară din cauza pensiilor

17 Aug 2010   •   00:00

Ţara noastră cere, împreună cu alte opt state membre ale Uniunii Europene, schimbarea modului de calculare a datoriei de ţară, potrivit ziarului Wirtschaftsblatt, care nu precizează sursele informaţiei, transmite Bloomberg.

Cele nouă state sunt România, Suedia, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania şi Letonia, potrivit publicaţiei austriece. Aceste state au trimis Comisiei Europene o scrisoare în care cer această recalculare. Cererea este legată de alocaţiile acordate sistemelor de pensii private.
Iniţiativa aparţine Poloniei şi Ungariei.
Un purtător de cuvânt al comisarului european pentru economie şi politică monetară, Olli Rehn, a confirmat primirea scrisorii şi a arătat că răspunsul va urma "în următoarele săptămâni".

Potrivit Reuters, care citează Ministerul ungar al Economiei, nouă state membre ale UE au cerut să se ţină seama de costurile reformelor din sistemul de pensii în execuţia bugetară.
"Nouă state membre ale UE au apelat la preşedintele Consiliului European şi la comisarul european pentru economie şi politică monetară (...) pentru a lua în considerare costurile legate de reformă suportate de acele state care au derulat anterior reforme în sistemele de pensii", se arată într-un comunicat al instituţiei maghiare.

Totuşi, Germania se arată "foarte sceptică" în legătură cu această iniţiativă, potrivit Bloomberg.
"Introducerea de excepţii în definiţia datoriei ar face mai dificilă interpretarea cifrelor la nivelul UE. De asemenea, ar dezavantaja guvernele care au ales moduri diferite de a reforma sistemele de pensii şi care distribuie diferit costurile acesteia", se arată într-un comunicat al Ministerului german de Finanţe.
Germania este îndeobşte sceptică din cauză că o astfel de recalculare ar mări capacitatea de a se împrumuta respectivele state, datoriile cu pensiile fiind "ascunse" între alte seturi de cifre. Recent, Germania a avut o dispută cu Grecia, care a ajuns să fie salvată de la faliment cu un pachet de 110 miliarde de euro de la Comisia Europeană şi FMI. Germanii nu vor să plătească lipsa de competitivitate a altor state din Uniune şi lipsa reformelor.

×
Subiecte în articol: economic