x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, pe ultimul loc în lume privind planurile de recrutare pentru ultimul trimestru

România, pe ultimul loc în lume privind planurile de recrutare pentru ultimul trimestru

08 Sep 2009   •   00:00

România ocupă ultimul loc la nivel mondial privind planurile de recrutare pentru octombrie-decembrie, potrivit unui studiu Manpower. Circa 60% dintre angajatorii au spus că vor menţine, în trimestru următor, numărul angajaţilor, nivel asemănător cu cel înregistrat în ultimele trei luni ale anului trecut, când 56% dintre companii nu doreau nicio schimbare în ceea ce priveşte forţa de muncă.

De asemenea, numărul angajatorilor care intenţionează să facă disponibilizări a crescut de la 11%, în trimestrul al patrulea 2008, la 25%. Pe de altă parte, numărul companiilor care recrutează s-a redus cu mai mult de jumătate, astfel că în trimestru patru al acestui an numai 14% dintre acestea susţin că îşi completa echipele, comparativ cu 32% în ultimele trei luni ale anului 2008. Mulţi angajatori folosesc forţa de muncă în regim de muncă temporară sau pe bază de contract pentru a acoperi cererile şi nevoile pe termen scurt, iar aceştia îşi vor creşte numărul salariaţilor doar atunci când vor constata semne clare de redresare a situaţiei economice, consideră directorul general al Manpower România, Camelia Staculescu.

Studiul Manpower a fost realizat pe un eşantion de aproape 72.000 angajatori din 35 ţări intervievaţi în legătură cu tendinţele privind activităţile de angajare în trimestrul patru. Pentru România, studiul a fost realizat de către echipa de cercetare Infocorp şi se bazează pe intervievarea a 758 de angajatori. Analiză arată că previziunea netă de angajare a României, calculată în funcţie de numărul celor care anticipează o creştere a numărului angajaţilor şi cei care prevăd o scădere, pentru trimestrul al patrulea este de minus 11%, angajatorii locali plasându-se pe ultimul loc la nivel mondial.

La nivel mondial, angajatorii din India sunt cei mai optimişti în ceea ce priveşte planurile pentru următoarele trei luni, aceştia fiind lideri de clasament şi în trimestrul patru al anului trecut. Previziuni pozitive de angajare au şi companiile din Brazilia, care ocupă locul 2, Columbia ­ locul 3, Peru ­ locul 4 şi China ­ locul 5.

La polul opus se află cei din Japonia, aflaţi pe locul 32, Irlanda ­ locul 33 şi Spania, locul ­ 34.  "Creşterea previziunii nete în 21 din 35 de ţări la nivel mondial arată o ameliorare modestă, dar importantă ca trend pentru anul 2010 când se aşteaptă o uşoară îmbunătăţire a economiei la nivel mondial", a declarat Staculescu.

×
Subiecte în articol: economic