x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România trebuie să închidă 22 de gropi de gunoi până pe 16 iulie

România trebuie să închidă 22 de gropi de gunoi până pe 16 iulie

12 Mar 2010   •   00:00

România trebuie să închidă 22 de gropi de gunoi neconforme până la data de 16 iulie pentru a evita o nouă atenţionare din partea Uniunii Europene, a declarat Silvian Ionescu, comisar-şef al Gărzii Naţionale de Mediu (GNM).



'Închiderea depozitelor municipale de deşeuri este în plin proces de derulare. Termenele Uniunii Europene sunt programate la fiecare dată de 16 iulie ale fiecărui an până în 2017. Până atunci noi trebuie să ne conformăm definitiv. Deocamdată, la 16 iulie 2010 trebuie să avem închise 22 de gropi de gunoi neconforme pentru a evita o nouă scrisoare de atenţionare de la Bruxelles. Iar noi, Garda de Mediu, vom avea grijă ca aceste puncte să fie închise până la termenul-limită', a precizat Ionescu.

Potrivit oficialului, autorităţile de la Bucureşti sunt la zi cu termenele impuse, în timp ce la ora actuală sunt în derulare o serie de controale tematice.

'Suntem la zi cu termenele, dar avem în derulare unele controale în derulare, cum ar fi: pe cursuri de apă, pentru colectarea selectivă a deşeurilor la toate nivelele, reverificări ale depozitelor de deşeuri închise în 2009.

Conform celei mai noi statistici, publicată la începutul lunii februarie de GNM, comisarii Gărzii au efectuat, anul trecut, 43.283 inspecţii în domeniul protecţiei mediului, habitatelor naturale, biodiversităţii şi ariilor protejate, aplicând 3.097 amenzi, în valoare totală de 49,276 milioane lei.

De asemenea, au fost întocmite 24 de sesizări penale, dintre care 20 au fost numai pentru balastierele care extrăgeau ilegal agregate minerale, deci fără autorizaţie de mediu. Evaziunea fiscală în acest domeniu se ridică la aproximativ un miliard de euro pe an, pe la mijlocul anului trecut aproximativ 60 la sută dintre balastierele existente fiind în afara legii, potrivit lui Silvian Ionescu.

La ora actuală, cinci municipii (Bacău, Bicaz, Reghin şi Târgu Mureş) şi 240 de comune nu răspund exigenţelor europene, ceea ce reprezintă 'un succes' faţă de toamna trecută.

În septembrie 2009, mai erau operaţionale 685 de depozite rurale şi 11 depozite urbane, al căror termen de închidere - pentru neconformitate - era 16 iulie.

Pentru anul 2010, GNM va dispune de 830 de comisari, număr aproape dublu faţă de anul 2005, când acesta era de sub 400.

×
Subiecte în articol: redactie