x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie România, vizitată de unguri şI de bulgari. Peste 7,5 milioane de români au mers în străinătate în primele opt luni ale anului

România, vizitată de unguri şI de bulgari. Peste 7,5 milioane de români au mers în străinătate în primele opt luni ale anului

de Elena Stan    |    03 Oct 2012   •   19:51

Sosirile şi înnoptările vizitatorilor străini în unităţile de primire turistică de la noi din ţară au crescut în primele opt luni ale anului comparativ cu perioada similară a anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Şi la punctele de frontieră s-a înregistrat o creştere de circa 6% la sosirile vizitatorilor străini, ajungând la 5,526 milioane. De  asemenea, plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în perioada menţionată, de 7,6 milioane, în creştere cu 0,9%, comparativ cu perioada similară a lui 2011. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 75,6% din numărul total de plecări. Potrivit datelor furnizate de INS, majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa, respectiv 94,2%. Cei mai mulţi turişti străini sunt din Ungaria, 32,4%, urmând Bulgaria, cu 19,7%, Germania, cu 9,5% şI Italia, cu 7,2%.

Turistul român e baza
În ceea ce priveşte sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în primele opt luni din acest an, acestea au însumat 5,3 milioane, în creştere cu 11,1% faţă de cele din perioada similară din 2011. Marea majoritate a turiştilor sosiţi în structurile de cazare sunt români, circa 79%, şI doar 21% sunt turişti străini. De asemenea, înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în perioada menţionată au înregistrat o creştere de 8,5% faţă de cele din perioada similară a anului trecut, ajungând la 13,35 milioane. Majoritatea turiştilor care au înnoptat în structurile de cazare sunt români, cu peste 83%, iar restul fiind turişti străini.  Potrivit INS, cele mai căutate structuri de cazare, în primele opt luni ale anului, au fost hotelurile, cu o pondere de peste 75%, înregistrând o creştere cu 9,6% faţă de acceaşi perioadă din 2011.

1,34 milioane de români au mers în străinătate

ŞI în luna august sosirile şI înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregisttrat creşteri. În luna august 2012, comparativ cu luna corespunzătoare din anul precedent, atât sosirile cât şi înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat o creştere cu 5,5%, respectiv cu 6,1%. Comparativ cu luna august 2011, în luna august 2012 s-au înregistrat creşteri la punctele de frontieră la sosirile vizitatorilor străini (12,9%), şi creşteri la plecările în străinătate ale vizitatorilor români (2,9%). Astfel, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în luna august 2012 au însumat 1,083 milioane, în creştere cu 5,5% faţă de cele din luna august 2011, iar înnoptările au ajuns la 3,3 milioane, un avans de 6,1% faţă de cele din luna august 2011. Majoritatea turiştilor sosiţi şI cazaţi în luna august în structurile de primire turistică sunt români,82,4%,  respectiv 88,3%, restul fiind turişti străini. Potrivit datelor INS, sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna august 2012 de 1,093 milioane, în creştere cu 12,9% faţă de luna august 2011. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (94,7%). În ceea ce priveşte plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, acestea au fost în luna august 2012 de 1,341 milioane, în creştere cu 2,9%, comparativ cu luna august 2011. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 78,8% din numărul total de plecări.

×