x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Romănii: Campioni la muncă

Romănii: Campioni la muncă

de Catalin Pruteanu    |    08 Dec 2007   •   00:00

Romănii lucrează cel mai mult in Uniunea Europeană, 46 de ore pe săptămănă, cu 7,5 ore peste media europeană, arată un studiu realizat de Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Romănii lucrează cel mai mult in Uniunea Europeană, 46 de ore pe săptămănă, cu 7,5 ore peste media europeană, arată un studiu realizat de Universitatea Cambridge din Marea Britanie.

Â

Bărbaţii lucrează, in medie, 48 de ore pe săptămănă, fiind depăşiţi doar de bărbaţii din Grecia, care lucrează 49 de ore. Intre femei, romăncele muncesc cel mai mult in UE - 44 de ore, cu nouă ore mai mult decăt media din cele 27 de ţări membre. Romănii au cel mai mare risc de a se surmena din cauza orelor suplimentare, arată studiul Cambridge. Per ansamblu insă, femeile din ţările europene muncesc mai mult decăt bărbaţii, deoarece la orele de serviciu se adaugă şi cele alocate ingrijirii familiei. De altfel, pentru femeile care lucrează part-time orele de muncă pentru care nu primesc o remuneraţie salarială depăşesc orele plătite. O femeie angajată cu jumătate de normă munceşte chiar mai mult decăt un bărbat cu normă intreagă, romăncele avănd printre cele mai scăzute rate de angajare part-time din Uniune. Domeniile in care se inregistrează cele mai multe ore de muncă sunt agricultura şi pescuitul. In Uniunea Europeană, trei sferturi din poziţiile de conducere sunt deţinute de bărbaţi.

NEFERICIŢI. Deşi işi petrec cel mai mult timp la locul de muncă, satisfacţia profesională a romănilor este printre cele mai scăzute din Europa, la fel ca in Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria şi Italia. Angajaţii in vărstă şi femeile care depun efort fizic au cea mai scăzută satisfacţie in viaţa profesională. Procentul romănilor care riscă să aibă probleme de sănătate este dublu faţă de media europeană. Potrivit studiului Universităţii din Cambridge, Romănia se numără, alături de Bulgaria, Cipru şi Ungaria, printre ţările in care probabilitatea de a lucra intr-un post care presupune efort intelectual şi care oferă posibilitatea de a invăţa este mică. Cifrele arată că programul de muncă a crescut in ţările care au devenit recent membre ale UE, in vreme ce in celelalte state numărul orelor de lucru este in scădere.

catalin.pruteanu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: economic