x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii, codaşii UE la plata cu carduri

Românii, codaşii UE la plata cu carduri

de Daniela Ivan    |    19 Mar 2012   •   13:42
Românii, codaşii UE la plata cu carduri



In Romania existau 13 milioane de carduri valide in circulatie, in luna decembrie 2011, iar valoarea totala a tranzactiilor de plata a fost de 1.335 miliaone de euro, potrivit studiului pietei bancare din Europa Centrala si de Est (ECE), elaborat de Ensight Management Consulting. Datele ne plaseaza alaturi de bulgari pe ultimele locuri in ceea ce priveste valorea tranzactiilor cu carduri pe locuitor dintre tarile ECE. Romania are cel mai mic numar de carduri pe cap de locuitor dintre toate tarile ECE. Concret, un roman detine 0,59 de carduri, adica din doi romani doar unul are un card, in timp ce un bulgar are 1.01 carduri, iar un sloven 1,79. Media in randul tarilor din UE este de 1,57 carduri/cap de locuitor. Pe de alta parte, in Romania valoarea medie a tranzactiei pe locuitor se ridica la 152 de euro pe cardul de debit si la 28 de euro, pe cardul de credit. La acest capitol, suntem devansati de bulgari care se situeaza pe ultimul loc dupa noi cu 61 de euro pe cardul de debit si 47 de euro pe cel de credit. Pe primul loc se situeaza Slovenia cu 1.284 de euro pe cardul de debit si 56 de euro pe cel de credit.

Pierdere de 100 milioane de euro

Profitabilitatea intregului sistem bancar din Romania a fost afectata anul trecut, cand a fost realizata o pierdere agregata de aproximativ 100 milioane de euro, pe totalul anului 2011. Creditele neperformante si-au continuat trendul crescator si in 2011,chiar daca ritmul de crestere a fost mai mic fata de 2010, fapt ce a dus la inrautatirea calitatii creditelor pentru multe banci. Creditele bancare totale au continuat pe un trend descrescator si in 2011, aceasta evolutie fiind determinata partial de aversiunea bancilor fata de risc, din cauza creditelor neperformante si a profitabilitatii scazute. Scaderea venitului disponibil al populatiei si tendinta crescuta spre economisire au influentat, de asemenea, aceasta evolutie, potrivit studiului citat. Pe de alta parte, valoarea nominala a depozitelor totale a continuat sa creasca pana la circa 40,5 miliarde de euro in decembrie 2011. Astfel, tendinta populatiei de a economisi a fost vizibila si in 2011. Cresterea apetitului spre economisire se datoreaza si unei prudente mai mari in gestionarea veniturilor din partea populatiei.

Prin comparatie, dupa o analiza a pietei bancare din Europa Centrala si de Est (ECE), studiul Ensight releva faptul ca, similar situatiei din 2009, in 2010 activele bancare totale din ECE au inregistrat un trend pozitiv si o usoara crestere de circa 2%. In acest context, Romania a fost a patra cea mai mare piata bancara din ECE, dar cu active bancare totale sub media ECE.

In ceea ce priveste creditele bancare la nivelul ECE, acestea au crescut cu circa 13% in termeni nominali comparativ cu valorile din 2009. Polonia a reprezentat un motor puternic de crestere (avand in vedere dimensiunea pietei), in timp ce Bulgaria, Slovenia, Ungaria si Romania au inregistrat o crestere redusa a activelor bancare totale. Depozitele au inregistrat un trend pozitiv in multe dintre tarile ECE in 2010. Prin urmare, spre deosebire de anii de dinaintea crizei (2005 - 2008), in 2010, in multe dintre tarile ECE cresterea depozitelor a depasit sau s-a situat la acelasi nivel cu cea a creditelor. Referitor la instrumentele de plata, Romania si Bulgaria inregistreaza cele mai scazute niveluri ale valorii tranzactiilor cu carduri pe locuitor dintre tarile ECE, care fac parte din Uniunea Europeana.

×