x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rosneft vrea să exploateze Marea Neagră cu parteneri străini

Rosneft vrea să exploateze Marea Neagră cu parteneri străini

27 Oct 2009   •   00:00

Rosneft intenţionează să se asocieze cu parteneri străini pentru proiectele derulate în Marea Neagră, a declarat, Serghei Bogdanchikov, directorul general al grupului petrolier rus, citat de RIA Novosti.



"Vem ca partenerii noştri străini să participe la aceste activităţi. Este o regiune foarte atractivă pentru ei", a spus el. Potrivit oficialului, cele mai importante companii străine sunt deja implicate în negocieri cu grupul rus de stat.
Rosneft derulează două proiecte de explorare în Marea Neagră, în regiunile Tuapse şi Chaţki. Rezervele estimate pentru zona Tuapsi sunt estimate la 4,32 miliarde de barili, potrivit site-ului companiei. În 2008, compania anunţa că în 2010 va săpa două sonde în depozitul Val Shatskogo. O altă zonă unde va porni explorarea este coasta Abhaziei, provincie georgiană asupra căreia Rusia are un diferend cu acest stat, potrivit unui anunţ făcut acum câteva luni. Rusia a recunoscut independenţa provinciei în 2008 în urma unui război de circa o săptămână cu Georgia.
Totodată, Bogdanchikov a spus că Rosneft vrea să investească alte 6 miliarde de dolari în c!âmpurile petroliere din Oceanul Arctic, Marea Caspică, Marea Azov şi Marea Neagră.
El a spus că investiţiile în câmpuri marine au atins deja 13 miliarde de dolari.

Bogdanchikov a mai declarat recent că Rosneft plănuieşte să liciteze pentru 30 zăcăminte din Oceanul Arctic. Citând un studiu al Ministerului rus al Resurselor, el a spus că explorarea platoului Arctic ar costa 307-324 miliarde de dolari.
El a mai adăugat că, potrivit legii, numai Gazprom, Rosneft şi "poate una sau două alte companii" pot lucra în regiune. Oficialii companiei au anunţat în alte rânduri că doresc şi scăderea taxelor pentru investiţiile arctice din cauza incertitudinilor care însoţesc operaţiunile. Mai exact, aceştia s-au referit la clima arctică dură şi la tehnologiile care ar trebui folosite.

×
Subiecte în articol: economic