x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Rusia a început livrările de produse petroliere Iranului pe cale feroviară

Rusia a început livrările de produse petroliere Iranului pe cale feroviară

de Redacția Jurnalul    |    11 Apr 2023   •   22:30
Rusia a început livrările de produse petroliere Iranului pe cale feroviară
Sursa foto: Hepta

Rusia livrează produse petroliere Iranului pe cale feroviară, cele două țări fiind supuse sancțiunilor occidentale, scrie Reuters.

Exporturile s-au ridicat la circa 30.000 de tone de benzină și motorină în perioada februarie-martie 2023. Combustibilii au fost transportați cu trenurile din Rusia prin Kazahstan și Turkmenistan până în Iran. Totodată, ar fi fost transferată benzină și cu ajutorul camioanelor. 

Vicepremierul rus Alexander Novak a anunțat, încă de anul trecut, că vor începe exporturile de țiței în regim swap cu Iranul.

Plafonarea prețului la țițeiul rusesc livrat pe mare de către UE și G7, a determinat Moscova să-și îndrepte exporturile spre Asia, îndeosebi China și India. Exporturile de mare ale Rusiei sunt afectate și din cauza tarifelor de transport. Inconvenientele livrărilor pe cale feroviară sunt legate de blocaje. 

Totodată, Iranul este și el vizat de sancțiuni, ca urmare a programului său nuclear, astfel că cele două țări vor să-și sprijine reciproc economiile.  Deși Iranul produce petrol și dispune de rafinării, consumul a depășit producția internă, mai ales în nordul țării. 





 

×
Subiecte în articol: Rusia iran carburanti