În ciuda crizei economice asociate crizei medicale, ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică nu sunt pe placul angajatorilor. Costul orar al forţei de muncă în trimestrul al treilea a înregistrat o rată de creştere de 5,68% faţă de perioada similară din 2019. De asemenea, faţă de trimestrul precedent, costul orar al forţei de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat o rată de creştere de 1,36%.
Comparativ cu trimestrul II din 2020, în trimestrul al III-lea cea mai mare creştere a costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a fost în învăţământ - 18,82%. Motivul: vacanţa şcolară a diminuat timpul efectiv lucrat.
Creşteri mai mari ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au mai înregistrat în activităţile de hoteluri şi restaurante (5,86%), administraţie publică (3,52%) şi industrie prelucrătoare (2,48%). Cele mai importante scăderi ale costului orar al forţei de muncă au fost în intermedieri financiare şi asigurări (-6,53%), activităţi de spectacole, culturale şi recreative (-4,62%), industria extractivă (-3,16%), respectiv activităţi de servicii administrative şi activităţi de servicii suport (-3,08%).