x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie S&P a greşit ratingul BNR.

S&P a greşit ratingul BNR.

de Daniela Ivan    |    20 Mai 2011   •   10:01

Standard & Poor's a anuntat ca, din cauza unei "erori administrative", nu a stabilit corect ratingului Bancii Nationale a Romaniei, in sensul ca nu a modificat perspectiva de la negativa la stabila, in urma cu mai mult de un an, cand agentia a luat aceasta masura in cazul statului.

Astfel, perspectiva ratingului BNR a fost afisata in mod incorect drept negativa din 9 martie 2010, cand agentia de evaluare financiara a revizuit perspectiva ratingului Romaniei de la negativa la stabila.

"Perspectiva ratingului BNR ar fi trebuit revizuita la stabila la aceeasi data", se arata intr-un comunicat al S&P.

Standard & Poor's nu mai stabileste un rating special pentru BNR, adica a retras ratingurile Bancii Nationale a Romaniei (BNR), in conditiile in care institutia nu mai are datorii evaluate de agentie.

"BNR nu are datorii aflate sub evaluare si, in consecinta, scopul pentru care a fost emis initial ratingul a incetat sa existe.

In aceste conditii, masura de retragere este una de procedura", se arata intr-un comunicat al S&P. Totusi, S&P continua sa evalueze situatia de credit a BNR la acelasi nivel cu al Romaniei. Acesta este procedura corecta, insa Standard & Poor's a uitat sa faca aceste corectari. Acum, agentia a corectat eroarea, revizuind perspectiva ratingului BNR la stabila. S&P atribuie Romaniei ratingul "BB+" pentru datoriile in valuta, respectiv "BBB-" pentru creditele in moneda locala, ambele cu perspectiva stabila.

×