x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Salariaţii de la CEZ, furaţi legal

Salariaţii de la CEZ, furaţi legal

12 Sep 2009   •   00:00

Foştii şi actualii angajaţi ai Electrica Oltenia nu mai au dreptul de a cumpăra pachetul de 10% din acţiunile CEZ Distribuţie, CEZ Vânzare, CEZ servicii, deoarece acest lucru se putea realiza până la data de 31 decembrie 2008, potrivit declaraţiei ministrului Economiei, Adriean Videanu.



Deşi aceştia au dreptul legal, potrivit legislaţiei privatizării, de a cumpăra acţiunile la acelaşi preţ cu cel plătit de investitorul străin, "din păcate, restricţia în cazul CEZ nu a mai fost prelungită de legiuitor". Videanu a adăugat că doar salariaţii fostelor filiale ale Electrica Banat, Dobrogea, Muntenia Sud şi Moldova mai au timp până la 31 decembrie 2010 să cumpere acţiuni la aceste societăţi, în timp ce în cazul angajaţilor fostei Electrica Oltenia acest drept a expirat în luna septembrie a anului trecut, fără să mai fie prelungit prin acte normative.

CRONICA UNEI ŢEPE
"Puteţi întreba Parlamentul de ce la CEZ nu se mai pot primi acţiuni. Asociaţia Salariaţilor Electrica se poate îndrepta, în opinia mea, împotriva celor care erau obligaţi să facă acest lucru", a adăugat ministrul. Acţiunile au fost vândute în 2005 cu 5 euro bucata, iar acum CEZ a oferit mai mult decât dublu, ceea ce înseamnă o pagubă de circa 35 de milioane de euro pentru sindicalişti. Aceştia precizau pentru Jurnalul Naţional, încă de la începutul lunii august, că vor da în judecată statul, deoarece timp de trei ani nu au putut achiziţiona titlurile.

"PREJUDICIUL STATULUI"
Videanu a declarat că Guvernul nu poate adopta o ordonanţă pentru a da salariaţilor drepturile, deoarece ar crea un prejudiciu statului român. Potrivit ministrului, atât el, ca reprezentant al Ministerului Economiei, cât şi Guvernul nu au pârghii legale pentru a conferi salariaţilor fostei Electrica Oltenia drepturi de a mai cumpăra titluri. "Am crea un prejudiciu statului, iar eu nu vreau să fiu părtaş, în lipsa unui cadru legal", a spus Videanu. El a menţionat că două case de avocatură i-au transmis că nu există fundament legal pentru ca salariaţii să primească acţiunile.

×
Subiecte în articol: economic