x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Salrom, vânzare cu dedicaţie

Salrom, vânzare cu dedicaţie

08 Iun 2009   •   00:00

Privatizarea Societăţii Naţionale a Sării (Salrom) pregătită de Ministerul Economiei pentru anul 2010 se va face cu protejarea intereselor grupului Gaz de France SUEZ.



Salrom va fi vândută în 2010, dar câmpul de sonde de la Războieni, din sucursala de la Ocna Mureş, unde Gaz de France SUEZ va realiza împreună cu Romgaz un depozit de gaze naturale de 500 de milioane de metri cubi va fi separată de Salrom, au declarat pentru Jurnalul Naţional surse din domeniul energetic. Sursele au mai precizat că grupul energetic francez a solicitat acest fapt.
"În luna ianuarie 2008 s-a semnat memorandumul dintre Salrom şi Gaz de France. La începutul acestui an acest memorandum a fost prelungit. Lucrurile au început să se accelereze după vizita preşedintelui Traian Băsescu în Franţa", au spus sursele.

Viitorul depozit va fi realizat în câmpul de sonde de la Războieni, testele efectuate până acum arătând că sectorul este amenajabil. "O problemă vitală pentru acest depozit este aproape rezolvată. Pentru a amenaja un depozit la Războieni trebuie introdusă apă şi scoasă saramura. S-au purtat discuţii cu reprezentanţii combinatului de produse clorosodice Upsom Ocna Mureş pentru preluarea saramurii. În cazul în care problema saramurii nu se soluţionează trebuie rezolvate pro­blemele de mediu, pentru că aceasta trebuie pompată şi depozitată undeva astfel încât să nu se deverseze", au completat sursele citate.

INDUSTRIA CHIMICĂ, ÎN SUSPANS
Privatizarea Salrom ridică şi o altă problemă, legată de industria chimică din România, care va deveni captivă viitorului furnizor privat de materie primă. Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) a avut de-a lungul timpului mai multe reacţii dure referitoare la posibila privatizare a Salrom considerând că nu trebuie înlocuit un monopol al statului cu unul privat. Contactat de Jurnalul Naţional, Cristian Pârvan, secretarul general al AOAR a declarat că "sarea naturală este o bogăţie naturală şi prin Constituţie este declarată inalienabilă. Nu trebuie să repetăm greşelile făcute cu petrolul".

DESPĂGUBIŢII NIMĂNUI
Separarea activităţilor de la Războieni, unde trebuie să se realizeze depozitul de gaze naturale, ar putea avea efecte şi asupra Fondului Proprietatea, care deţine 49% din Salrom. Mai exact, această separare poate fi consi­derată drept o reducere a activelor Salrom şi implicit a participaţiilor la care FP este acţionar. Într-o situaţie similară, FP a catalogat drept "naţionalizare" propunerea lui Gabriel Sandu, minis­trul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale ca instituţia sa să devină singurul acţionar al Poştei Române.
FP deţine 25% din Poştă. Contactaţi de Jurnalul Naţional, reprezentanţii FP au declarat că Fondul nu deţine informaţii oficiale privind acest subiect şi ca atare nu pot comenta.
Oficialii GdF SUEZ Energy România nu au răspuns solicitării de exprimare unui punct de vedere.

×
Subiecte în articol: economic salrom