x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Șansa românilor de a deveni mai bogați: Educația financiară

Șansa românilor de a deveni mai bogați: Educația financiară

de Diana Scarlat    |    28 Mar 2022   •   07:35
Șansa românilor de a deveni mai bogați: Educația financiară

Multe dintre problemele din ultimii ani au fost cauzate de lipsa educației financiare a românilor care și-au făcut rău singuri, prin decizii greșite.

Suntem pe ultimul loc în UE din acest punct de vedere, iar consecințele se observă la orice nivel, de la riscurile asumate de cei care se îndatorează mai mult decât își permit până la respingerea oportunităților pe care le reprezintă fondurile de investiții sau bursa. Institutul de Studii Financiare (ISF) a organizat, la sfârșitul săptămânii trecute, Conferința Europeană a Serviciilor Financiare - ECFS2022, în cadrul căreia s-au dezbătut cele mai importante teme pentru viitorul pieței financiare.

Educația și formarea profesională a tinerilor în domeniul financiar este una dintre prioritățile pe care le are România în acest moment. „O piață matură și stabilă are nevoie atât de profesioniști bine pregătiți, dar și de consumatori bine informați, care să ia deciziile în deplină cunoștință de cauză. Educația timpurie este esențială pentru atingerea acestor obiective”, a explicat Marian Siminică, director executiv ISF. Fie că vorbim despre credite neperformante, la baza cărora stau deciziile luate în necunoștință de cauză de către românii neinstruiți în domeniul financiar, fie că vorbim despre pierderile pe care românii le suferă pentru că nu știu cum să-și investească banii și preferă să-i țină „la saltea”, dar și de escrocheriile cărora le cad victime românii care nu știu cum să verifice „oferte de nerefuzat” din domeniul financiar, totul se poate rezolva prin educație financiară. În cadrul conferinței ISF, care s-a desfășurat joi și vineri (24-25 martie), la Brașov, Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al Autorității de Supraveghere Financiară, a explicat de ce este nevoie de educație financiară pentru dezvoltarea României. „Suntem în plină «Global Money Week» (Săptămâna Globală a Banilor), săptămână dedicată educației financiare, predilect orientată spre tineri. ISF împlinește anul acesta o vârstă rotundă, frumoasă: 20 de ani. Încercăm să vedem care sunt elementele de judecată ce ne pot ghida în viața economică și financiară, care sunt ancorele pe care dezvoltarea economică le poate regăsi prin educație financiară”, a explicat Daniel Apostol, moderatorul evenimentului.

Obiectivele ISF au fost depășite

Președintele ASF, Nicu Marcu, a deschis evenimentul, subliniind rolul și importanța formatorilor de pe piața financiară. „În ultimii doi ani ați realizat chestiuni foarte importante. În urmă cu doi ani stabileam niște obiective și acum văd că aceste obiective au fost depășite. N-am reușit, însă, să facem acele internship-uri cu studenți, astfel încât să recrutăm personal din rândul studenților și viitorilor absolvenți, dar sper să reușim acest lucru în perioada imediat următoare. ISF are o istorie foarte lungă, dar chiar dacă în ultimii doi ani aproape toate activitățile au fost online, performanța ISF este vizibilă. În privința educației financiare, am vorbit cu directorul institutului, Marian Siminică, să punem accent pe componenta de cercetare, concretizată mai mult în articolele care au fost publicate în revistă. Fiecare articol este recenzat înainte de a fi publicat”, a precizat Nicu Marcu.

Fără educație, e doar mimetism social

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a vorbit despre stabilitatea financiară și nevoia de dezvoltare sustenabilă. „Simțim cu toții relevanța educației în general, dar și a educației financiare. Există o conduită socio-economică în situațiile complicate. Există necesitatea de a avea educație și formare continuă, pentru că nu poate exista dezvoltare fără educație, pentru că astfel va exista doar o societate marcată de mimetism social. Este cu atât mai necesar cu cât observăm că atunci când există o fereastră de oportunitate pentru cetățeni de a se împrumuta în condiții avantajoase, lipsește acea prudență de a vedea dacă aceeași situație va exista și peste ani. Observăm că devin din ce în ce mai scump de returnat creditele, în contextul în care siguranța locurilor de muncă începe să devină puțin volatilă. Cred că educația financiară trebuie să fie mult mai prezentă în societatea românească și mult mai bine promovată și diseminată în toate palierele societății, de la educația primară până la cea de la facultate, apoi continuată și la nivel de individ, printr-o serie de programe oferite de stat și de mediul privat, pentru propriii angajați, astfel încât românii să știe cum trebuie să acționeze prudent și sustenabil”, a explicat Adrian Câciu.

 

S-au făcut pași importanți, dar România este încă pe ultimul loc la educație financiară. Cred că este nevoie de un efort comun, la nivel guvernamental, parlamentar, instituțional, la care să se adauge mediul privat, specialiștii, crearea de mentori. Fiecare cetățean trebuie să devină el însuși rezilient cu propriile lui provocări.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor

 

Este nevoie de o strategie națională de educație financiară, pe care Ministerul Finanțelor o încurajează și o susține.

Adrian Câciu, ministrul Finanțelor

 

Strategia națională de educație financiară

 

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a vorbit și despre Strategia națională de educație financiară, explicând că „nu implică doar populația, ci și un comportament antreprenorial, într-o zonă de formare sustenabilă din acest punct de vedere”. A subliniat și nevoia de cercetare în domeniul financiar, mai ales pentru că acest lucru ar putea elimina din fașă anumite blocaje care ar putea apărea în viitor. „Necesitatea cercetării este resimțită de noi toți. De asemenea, formarea de noi specialiști. Se resimte foarte mult lipsa specialiștilor în analiză macroeconomică și macrofinanciară, nu doar în România. Știința economică evoluează la fel ca restul lumii, confruntându-se cu noi provocări. Din acest punct de vedere, cred că ar trebui să concepem împreună un mod programatic de a analiza această nevoie de formare a specialiștilor în domeniul macroeconomic. Trebuie să existe o formare continuă, pentru că și celelalte lucruri sunt într-o permanentă evoluție, în jurul nostru”, a mai spus ministrul.

 

Încă suntem la nivel de alfabetizare

În România încă vorbim despre „alfabetizare” în acest domeniu, în timp ce alte țări europene sunt avantajate de faptul că mare parte din populație este la curent cel puțin cu ABC-ul. „Pentru fiecare dintre noi, alfabetizarea financiară este cheia pentru dezvoltarea ca individ, în primul rând, și ca societate în ansamblu, în al doilea rând. Unul dintre motivele pentru care bogații se îmbogățesc, săracii devin mai săraci, iar lupta clasei de mijloc cu creditele este tot mai accentuată, are ca principală cauză faptul că educația financiară se predă acasă și nu la școală. Împreună, formarea profesională și educația financiară sunt vectori semnificativi care contribuie la maturizarea pieței în ansamblu”, a explicat Valentin Ionescu, președinte ISF.

 

 

×