x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Sarkozy şi Merkel avertizează: Prăbuşirea economiei Italiei înseamnă sfârşitul euro

Sarkozy şi Merkel avertizează: Prăbuşirea economiei Italiei înseamnă sfârşitul euro

25 Noi 2011   •   12:30
Sarkozy şi Merkel avertizează: Prăbuşirea economiei Italiei înseamnă sfârşitul euro

Presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, si cancelarul german Angela Merkel l-au avertizat pe noul premier italian Mario Monti ca "prabusirea economiei Italiei ar conduce inevitabil la sfarsitul monedei euro", anunta Guvernul italian.

Sarkozy si Merkel au reafirmat sustinerea lor pentru Italia, "declarandu-se constienti ca o prabusire a economiei Italiei ar conduce inevitabil la sfarsitul euro, provocand o blocare a procesului de integrare europeana cu consecinte imprevizibile".

In cursul intrevederii de joi, Sarkozy si Merkel si-au exprimat "increderea" in Mario Monti si "convingerea privind angajamentul Italiei in efortul comun destinat gasirii unor solutii la grava criza financiara si economica din zona euro".

La randul sau, Monti a confimat obiectivul Italiei de a atinge echilibrul bugetar in 2013, dand asigurari ca Roma va adopta rapid masuri pentru relansarea cresterii economice, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Aceasta intalnire a avut loc in contextul disputei dintre Franta si Germania cu privire la rolul pe care trebuie sa-l joace Banca Centrala Europeana. Cu cateva ore inainte de inceperea summitului tripartit, ministrul francez al afacerilor externe Alain Juppé a cerut Bancii Centrale Europene sa aiba "un rol esential" pentru a restabili increderea pietelor.

In ultimele zile, Angela Merkel a insistat insa asupra respingerii ideii ca BCE, prin cumparari masive de datorii, sa devina axul mecanismului de salvare a zonei euro.

×