x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Problemele de pe piața financiară din SUA se propagă și în Europa. Cotațiile băncilor în scădere. Credis Suisse în dificultate

Problemele de pe piața financiară din SUA se propagă și în Europa. Cotațiile băncilor în scădere. Credis Suisse în dificultate

de Redacția Jurnalul    |    15 Mar 2023   •   16:45
Problemele de pe piața financiară din SUA se propagă și în Europa. Cotațiile băncilor în scădere. Credis Suisse în dificultate
Sursa foto: antena3

Problemele de pe piața financiară din Statele Unite se propagă și în Europa. Cotațiile acțiunilor băncilor de pe vechiul continent sunt în scădere.

Cel mai mare declin este al titlurilor Credit Suisse, a căror valoare s-a redus cu 10,5%, după ce Saudi National Bank, cel mai mare investitor al băncii elvețiene, a anunțat că nu-și poate majora participația din cauza unor reglementări de pe piață.

"Nu putem, deoarece am depăşi pragul de 10%. Este o problemă de reglementare", a explicat Ammar Al Khudairy, președintele Saudi National Bank. 

Banca saudită a achiziționat o participație de 10% la Credit Suisse, în 2022, participând la majorarea  capitalului social al instituției financiare și a promis că va investi până la 1,5 miliarde de franci elveţieni.

Totodată, în raportul Credit Suisse pe 2022, publicat marți, se precizează că au fost identificate "deficienţe majore" în controalele privind raportările financiare iar clienții continuă să se retragă. 

Aceasta a fost implicată în mai multe scandaluri care i-au afectat credibilitatea, astfel că retragerile de bani ale clianților din a doua cea mai mare bancă elvețiană s-au ridicat la peste 110 miliarde de franci elvețieini, în ultimul trimestru din anul trecut. 

Ce spune conducerea Credit Suisse

Un eventual ajutor din partea statului elvețian nu este luat în calcul, potrivit președintelui grupului Credit Suisse, Axel Lehmann, potrivit Bloomberg.

Totodată, acesta a spus că paralela între banca pe care o conduce și colapsul Silicon Valey Bank (SVB) nu este corect. 

Banca încearcă să-și refacă credibilitatea și să recâștige încrederea investitorilor, clienților, organismelor de reglementare. Totodată, Divizia de investment banking urmează să fie separată de grup iar banca vrea să acorde atenție mai ales managementului averilor. 

Cotații în scădere ale acțiunilor băncilor europene

Și acțiunile altor bănci sunt în scădere, astfel că indicele european s-a redus cu 5%, cel mai scăzut nivel de la începutul lunii ianuarie. 
"Pieţele au luat-o razna, ne mutăm de la problemele băncilor americane la cele ale băncilor din Europa, în primul rând Credit Suisse. Aceste evoluţii afectează întregul sector bancar european", spune Carlo Franchini, de la Banca Ifigest în Milano.
Titlurile băncii elveţiene UBS au scăzut cu 6,8%, ale grupurilor bancare franceze BNP Paribas- 8,7% şi Societe Generale - 9,5%, ale băncii spaniole Banco de Sabadell - 6,5%, ale grupului german Commerzbank - 7,5%. 



 

×
Subiecte în articol: bănci acţiuni credit suisse