x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scandal pe piața imobiliară. Miză uriașă: 25.000 de case

Scandal pe piața imobiliară. Miză uriașă: 25.000 de case

de Daniela Ivan    |    22 Noi 2017   •   11:30
Scandal pe piața imobiliară. Miză uriașă: 25.000 de case

Peste 25.000 de locuinţe se află în diferite stadii de construcţie în ţară, însă dezvoltatorii se plâng că îşi văd afacerile prăbuşindu-se din cauza creşterii accentuate a cursului leu-euro. Ei spun că nu mai pot să încheie antecontracte având în vedere că nu ştiu cât va fi cursul peste câteva luni şi nici dacă locuinţele pe care le vând vor mai putea beneficia de TVA redus la 5%. Totul se întâmplă din cauză că piaţa imobiliară este euroizată, antecontractele şi contractele de vânzare se încheie în euro, însă creditele şi salariile sunt în lei.

Dezvoltatorii străini au construit masiv în România, în ultimii doi ani, atraşi de programul Prima Casă şi de TVA-ul redus de la 19% la 5% pentru locuinţele noi a căror valoare nu depăşeşte 450.000 de lei. În plus, şi ratele la împrumuturi erau, până în vara acestui an, la minime istorice.

Însă această realitate s-a schimbat brusc şi mulţi dezvoltatori sunt prinşi acum pe picior greşit, cu construcţiile nefinalizate, şi îşi fac griji că ar putea rămâne şi cu locuinţele nevândute. Ei spun că plafonul de 450.000 de lei, pentru care TVA este 5%,  nu mai este echivalentul a 100.000 de euro, în contextul în care cursul euro-leu a crescut.

“ Un dezvoltator începe să vândă din timpul construcţiei, cu opt luni înainte de livrarea efectivă a locuinţei. Cum putem să fim acum siguri că ceea ce negociem cu clientul, adică TVA de 5%, va fi respectat”, a declarat un dezvoltator imobiliar.

În plus, proprietarii cartierelor rezidenţiale susţin că preţul materialelor de construcţii a crescut odată cu prăbuşirea leului, iar pentru încadrarea în buget sunt nevoiţi să facă rabat la calitate.

Numai 10% din cei care cumpără locuinţe sunt dispuşi să le ia pe cele care trec de 450.000 de lei pentru că au TVA de 19%.

14% este valoarea cu care se vor scumpi locuinţele al căror preţ va sări de 450.000 de lei, ca urmare a deprecierii leului. Această valoare provine din diferenţa de TVA de la 5% la 19%. În pericol sunt toate precontractele semnate acum pentru valori mai mari sau egale cu 90.000 de euro

Euroizarea pieţei e de vină

Agenţii imobiliari sunt şi ei nemulţumiţi că de câteva luni vânzările cam bat pasul pe loc. “Din octombrie există o stagnare a numărului de vânzări. Noi am avut anul acesta creşteri de la lună la lună, dar din octombrie piaţa s-a blocat. Prima Casă nu mai are fonduri, ROBOR a crescut şi euro a crescut. E normal să existe această stagnare, lumea aşteaptă să vadă ce se mai întâmplă. Vom vedea în ianuarie, când se dau datele oficiale, cât de mare e căderea”, a declarat Daniel Dobre, agent imobiliar din Bucureşti. Acesta a mai spus că dacă dezvoltatorii ar stabili preţul în lei nu ar mai exista această problemă. “Preţul stabilit în lei acum ar fi acelaşi şi peste opt luni, dar dezvoltatorii vor ca preţurile să rămână în euro, ca să fie protejaţi. Dacă creşte euro, ei câştigă şi mai mult”, spun agenţii imobiliari. În plus, sunt suficienţi dezvoltatori care au o clauză în contracte prin care se stipulează că preţul este în lei la cursul BNR din ziua respectivă, la care se adaugă un plus de 1%.

“Probleme legate de deprecierea leului le au, în special, cei care vând locuinţe off the plane. Însă dacă eşti dezvoltator şi vrei să vinzi din faza de proiect, trebuie să îţi asumi şi nişte pierderi cauzate de o incertitudine valutară. Nu să muţi responsabilitatea pe umerii clientului”

Daniel Dobre, agent imobiliar Bucureşti

Şi reprezentanţii Ministerului Finanţelor susţin că preţurile ar trebui negociate în lei. “În Codul Fiscal, valoarea locuinţelor care beneficiază de TVA de 5% este prevăzută în lei, nu în euro. Este adevărat că valoarea poate fi actualizată, dar nu ştiu să vă spun când se va întâmpla acest lucru”, a spus Daniela Tănase, director în Ministerul de Finanțe.

TVA-ul redus la 5% este un program social care nu poate fi aplicat pentru vile sau locuinţe de lux

Aceasta a adăugat că, potrivit directivelor europene, nu se poate aplica o cotă de TVA mai mică de 5%, însă se pot modifica condițiile în care se stabilește că o locuință se încadrează în categoria de politici sociale. Pentru a ieşi din acest impas, dezvoltatorii cer TVA de 5% pentru toate locuinţele, dar acest lucru ar putea încălca directivele europene.

 

×
Subiecte în articol: deprecierea leului