x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scandal violent in industria lemnului

Scandal violent in industria lemnului

29 Iul 2004   •   00:00

BUSINESS

600 de angajati ai unei societati de prelucrare a lemnului din Harghita, Colemn Galautasi, ameninta cu intrarea in greva foamei si cu blocarea drumul national si a caii ferate din localitate, intrucat revendicarile lor nu au fost rezolvate.
CATALIN BUDESCU

Biroul Operativ al Federatiei Sindicatelor Libere din Industria Lemnului, impreuna cu angajatii societatii harghitene, a decis sa apeleze la forme extreme de protest pentru ca actionarul majoritar al societatii, Aurel Munteanu, fost fotbalist la Sportul Studentesc, actualmente prosper om de afaceri, si administratia locala si centrala nu au inceput solutionarea cererilor nici dupa o saptamana de greva generala.

CONFLICT DE MUNCA. Angajatii societatii au hotarat sa intre in greva foamei dupa ce actionarul majoritar al firmei nu a participat miercurea trecuta la negocierile stabilite, astfel ca nu s-a putut ajunge la nici o intelegere intre partile implicate in conflictul de munca. Muncitorii de la Colemn sunt in greva generala de luni dimineata, de la ora 6:00. Principala nemultumire a muncitorilor este legata de faptul ca patronii societatii harghitene vor sa disponibilizeze aproape jumatate dintre ei. Masura extrema, care va afecta circa 300 de muncitori, nu va fi sustinuta de asigurarea salariilor compensatorii sau a altor beneficii prevazute de legislatia in vigoare pentru aceste cazuri.

ACUZE. Liderul sindical Adrian Groza sustine ca este vorba de "concedieri masive ilegale", oamenii urmand sa fie disponibilizati in grupuri de cate 20-25, pentru a nu fi necesara asigurarea drepturilor sociale prevazute de legislatia in domeniu.

De asemenea, sindicalistii acuza patronatul societatii ca nu asigura conditii de securitate si sanatate a muncii in unele sectii, iar lucratorii sunt obligati la "munca fortata", fara a le fi achitate orele de munca suplimentara.

FARA REACTIE. In aceasta situatie, conform Federatiei Sindicatelor din Industria Lemnului, ar fi nu numai salariatii din cadrul Colemn, ci si cei de la Fortis Sibiu, Sargetia Forest, SETPPL Sebes, Regna For Bistrita si Salmark Darmanesti. "Multe dintre societatile actionarului majoritar au fost aduse la faliment fara ca vreo institutie a statului sa se sesizeze, acesta continuandu-si opera de falimentare a unei parti din industia lemnului", se arata in comunicatul remis redactiei de federatia sindicala.

Mai mult, biroul operativ al federatiei declara ca "grupul de firme Fortis Sibiu si Salmark Darmanesti, al caror actionar majoritar este Aurel Munteanu, refuza sa negocieze contractul colectiv de munca si nu recunoaste legislatia din domeniul muncii, avand un comportament medieval fata de angajati".

INTREBARI

AVAS are inca statut de actionar minoritar al acestei societati, detinand un procent de circa 8% din capitalul social. De aceea, muncitorii au cerut acestei institutii, precum si ANC "sa treaca la un control al firmelor Fortis Sibiu si Salmark, pentru modul in care au ajuns sa detina procentul majoritar de actiuni, de la 24% la 57%, fara sa investeasca nici un leu, la aceasta societate". Totodata, angajatii vor sa afle si ce s-a intamplat cu ratele retinute luna de luna de pana la jumatate din salariu pentru imprumuturile facute de actionarul majoritar la BRD.
×
Subiecte în articol: economic