x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scumpiri la carburanți. Cât va costa benzina și motorina în 2025

Scumpiri la carburanți. Cât va costa benzina și motorina în 2025

de Redacția Jurnalul    |    25 Oct 2024   •   16:15
Scumpiri la carburanți. Cât va costa benzina și motorina în 2025
Sursa foto: Hepta

Acciza la carburanți va crește în 2025, astfel că un plin de benzină sau motorină va costa mai mult.

Acciza la carburanţi va crește cu 5% de la începutul anului viitor, potrivit unui document al Ministerului Finanţelor, obţinut în exclusivitate de Observator.

Combustibilii se vor scumpi cu circa 20 de bani pe litru

Analiștii economici sunt de părere că scumpirea carburanţilor va avea un efect de domino. 

"Odată crescut prețul la motorină-benzină, lucrurile se duc în lanţ mai departe. Cred că astfel de acțiuni trebuie făcute, dar trebuie foarte atent cântărite, analizate", spune Dumitru Chisăliţă, expert în energie.  

Scumpirea va fi şi mai mare în micile laţuri de benzinării, care vor avea de plătit o nouă taxă de anul viitor. Toate companiile din energie, petrol şi gaze vor plăti un impozit suplimentar de 0,5% din cifra de afaceri. Acum sunt taxate doar cele care au cifre de afaceri de peste 50 de milioane de euro. 

"Benzinarii particulari care nu au asemenea mari venituri vor fi nevoiţi să scumpească. Acest preț de 0,5% se va regăsi în factură către cetăţean. Între 20 și 40 de bani maximum, dar e de ajuns, pentru că Este posibil să mai crească preţul şi datorită mişcărilor din piaţă ale barilului", spune Ion Tache, Asociaţia Benzinarilor Independenţi.

Majorarea poate ajunge la 60 de bani pe litru în unele staţii de carburanţi. În România există peste 1.000 de mici benzinari. 

×
Subiecte în articol: scumpiri combustbil benzina motorina