x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scumpirile, amânate pe jumătate

Scumpirile, amânate pe jumătate

de Mediafax    |    Daniel Ionaşcu    |    04 Feb 2012   •   21:00
Scumpirile, amânate pe jumătate

Executivul a obtinut inghetarea pretului la gaze in 2012 pentru popu­latie si liberalizarea preturilor la electricitate pentru 2017, in vreme ce pentru industrie tintele au ramas in continuare 31 decembrie 2013.

"Nu exista nici un plan de crestere a costurilor la gaze in 2012 (la po­pulatie – n.r.). La electricitate, pentru con­sumatorii industriali, procesul va in­cepe in lunile urmatoare, iar pentru consumatorii casnici, procesul va fi mult mai gradual, intr-un calendar care va incepe in 2013", a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii Fondului Monetar International (FMI) in Ro­mania. Presedintele Traian Ba­sescu declara recent ca Guvernul in­cear­ca negocierea liberalizarii la ni­ve­lul anului 2017 pentru firme si 2020 pentru populatie. Statul nu a reusit sa se puna de acord cu FMI asupra libe­r­a­li­zarii preturilor pentru gazele natu­rale si nu a obtinut amanarea asa cum s-a laudat, mai multe discutii urmand a avea loc in aprilie impreuna cu re­pre­zen­tantii companiilor de petrol si gaze.

Independenta ANRE, o vorba in vant
Anterior vizitei, statul convenise cu FMI liberalizarea la gaze pentru anul 2013 in cazul clientilor noncasnici si 2015 pentru populatie. In prezent, pretul pentru productia interna este "recomandat" de ANRE, iar acesta a fost de 165 de dolari/1.000 de metri cubi, fata de 540 de dolari pe mia de metri cubi, cat sunt importurile de la Gazprom.
FMI a impus acum insa "dereglementarea" pietei, in final ajungand sa primeasca gaz mai ieftin doar "consumatorii vulnerabili", restul populatiei urmand sa primeasca materie prima la preturi europene. O data cu aceasta, Guvernul trebuie sa rediscute si problema redeventelor, din moment ce la privatizarea Petrom acestea au fost batute in cuie pana in 2014. De mentionat ca nu exista un "pret european al gazelor", din moment ce nu exista o piata spot pentru aceasta marfa.

Alte state mai "prietene" cu Gazprom, precum Ucraina, Bulgaria, Belarus sau Armenia, au preturi mult mai mici decat Romania. Comisia Europeana a demarat anul trecut o vasta investigatie impotriva Gazprom. De asemenea, FMI a transmis Romaniei ca trebuie sa realizeze un cadru reglementat, astfel incat sa permita si exportul de gaze de productie interna, pe motiv ca se incalca tratatele europene si piata unica. Parlamentul a votat recent o lege care blocheaza exporturile pana cand Romania nu isi diversifica sursele. Presedintele Traian Basescu a respins legea de la promulgare, iar Parlamentul trebuie sa o analizeze din nou. In Senat insa, coalitia aflata la guvernare nu mai are cvorum. Acum cateva luni, Petrom a acuzat Transgaz, operatorul sistemului de transport al gazelor, ca nu-i permite sa exporte. Compania de stat argumenteaza insa ca exportul nu este tehnic posibil.

Rezilierea "imediata" a contractelor hidro
FMI a mai cerut taierea "imediata" a contractelor hidro paguboase, care afecteaza toti contribuabilii, a declarat Jeffrey Franks, seful misiunii FMI in Romania. "Cetatenii romani care sunt proprietari ai intreprinderilor de stat pierd intre 175 si 275 de milioane de euro pe an numai de la Hidroelectrica din cauza acestor contracte abuzive", a spus el. Pana acum s-au reziliat contractele unor societati aflate tot in portofoliul statului, respectiv CNH, Salrom si Patinoarul Brasov. La acestea se adauga Luxten. Hidroelectrica negociaza acum cu traderii cu care are contracte directe de vanzare a energiei electrice cresterea preturilor de livrare cu 20%-25%, pe care sa le aplice retroactiv de la 1 ianaurie, precum si reducerea cantitatilor cu 10%-20%, a declarat vineri Dragos Zachia, directorul general al companiei.

×
Subiecte în articol: economia FMI