x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Scumpirile anului

Scumpirile anului

25 Ian 2005   •   00:00

"Incepand cu luna aprilie, gazele naturale se vor scumpi cu 20%, esalonat, iar pretul reglementat al energiei electrice produse de hidrocentrale va creste cu 80%. Aceasta din urma scumpire include cresterea deja produsa la 1 ianuarie, de 61%", a declarat ieri Codrut Seres, ministrul Economiei si Comertului.

ADRIAN N. IONESCU

ELECTRICITATEA "HIDRO". Pe de alta parte, raportat in dolari, pretul electricitatii hidro a fost majorat de la 1 ianuarie cu circa 90%, pana la nivelul de 23,1 dolari/MWh, potrivit reprezentantilor Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). "Discutiile purtate de ANRE cu FMI au facut referire la preturi exprimate in dolari, iar obligatia asumata a fost respectata", a declarat purtatorul de cuvant al ANRE, Alexandru Sandulescu, citat de Mediafax.

GAZELE. Cat priveste gazele naturale autohtone, media preturilor pe intreg anul 2005 trebuie sa fie de 85 de dolari/1.000 mc. Potrivit esalonarii anuntate anterior de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), pentru trimestrele urmatoare sunt prevazute preturi de 80 dolari, 90 dolari si, respectiv, 105 dolari/1.000 mc.

CALDURA. In privinta pretului de referinta la energia termica, Codrut Seres a preferat sa nu comenteze "decat dupa discutiile de joi cu echipa FMI, acesta fiind unul din punctele sensibile ale angajamentelor asumate de Romania". Seres a mai precizat ca ministerul pe care il conduce este doar una din institutiile implicate in decizia asupra pretului respectiv, alaturi de alte doua agentii nationale. "Nu exista un managemnt unitar al domeniului", a adaugat Seres.

×
Subiecte în articol: economic