x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Se îngroaşă gluma: Raiffeisen Bank s-ar putea retrage de pe unele pieţe central şi est-europene

Se îngroaşă gluma: Raiffeisen Bank s-ar putea retrage de pe unele pieţe central şi est-europene

24 Noi 2011   •   14:21
Se îngroaşă gluma: Raiffeisen Bank s-ar putea retrage de pe unele pieţe central şi est-europene

Raiffeisen Bank International ar putea sa se retraga de pe unele dintre pietele din Europa Centrala si de Est. Anuntul a fost facut la Viena, conform Reuters, intr-o conferinta de presa, de catre directorul general al bancii austriece, Herbert Stepic.

Oficial, Stepic a organizat conferinta de presa pentru a anunta ca banca pe care o conduce nu a conspirat pentru fixarea dobanzilor creditelor ipotecare din Ungaria, drept pentru care nu vede niciun motiv ca Raiffeisen sa se retraga din aceasta tara. Stepic nu a mentionat vreo tara din care grupul austriac s-at putea retrage.

Tot joi, presedintele Traian Basescu a declarat ca bancile statelor europene au obtinut “profituri uriase' in Romania, iar daca se pregatesc sa o lase nefinantata in criza vor dovedi “lipsa de fair play'. Seful statului a mai spus ca vrea sa creada ca statele venite mai tarziu in UE nu vor fi puse sa plateasca “lacomia' bancilor.

Citeste si Basescu ameninta: "Romania nu este dispusa sa plateasca lacomia bancilor straine"

Banca centrala a Austriei a prezentat, luni, un set de masuri, acceptate de UniCredit Bank Austria, Erste si Raiffeisen Bank International, care prevad ca in Europa de Est cresterea creditarii asigurate de subsidiarele celor trei banci sa fie conditionata de dezvoltarea unei refinantari locale sustenabile.

Raiffeisen Bank International a inregistrat in primele noua luni pe piata romaneasca un profit dupa impozitare de 60 milioane euro, in scadere cu 29,1% fata de nivelul din aceeasi perioada a anului trecut, din cauza cresterii costurilor.

In acelasi timp, activele totale ale bancii au crescut cu 10,9% de la finele lunii septembrie a anului trecut, la 6,292 miliarde euro, fata de 5,674 miliarde euro dupa primele noua luni din 2010. Raiffeisen Bank International detine in Romania 544 de sucursale, la care lucreaza putin peste 6.000 de angajati.

Banca avea dupa primele noua luni 1,95 milioane de clienti in Romania, fata de 1,88 milioane la finele lunii septembrie a anului trecut.

In Europa Centrala si de Est, grupul austriac are o retea de subsidiare bancare, companii de leasing si alte servicii financiare specializate in 17 tari, precum Romania, Cehia, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Slovenia, dar si Belarus, Kosovo si Albania.

RBI are in total circa 60.000 de angajati, 2.900 de sucursale si aproximativ 13,7 milioane de clienti, majoritatea in regiunea ECE. In primele noua luni, profitul inainte de taxe al RBI a urcat cu 3,5%, la un miliard de euro, sensibil egal cu cel inregistrat in urma cu un an, 997 milioane de euro.

×
Subiecte în articol: retragere raiffeisen bank traian basescu