Ministerul Muncii vrea sa mareasca pensiile, incepand din 2005, dar are nevoie de 7 mii de miliarde lei anual. Pana-n 2007, pensia se va mari cu 15%-30%, procente peste care se va adauga rata inflatiei.
Pensia medie in Romania este de 2,15 milioane de lei, iar cea pentru limita de varsta de 2,8 milioane de lei. Valori extrem de mici, care l-au facut chiar si pe Ion Giurescu, secretar de stat in Ministerul Muncii si presedintele Casei Nationale de Pensii, sa afirme ca "nu este posibil sa fie o pensie de 50, respectiv 70 de euro". El a precizat ca "intre 2005 si 2007 pensiile vor creste gradat, iar in 2007 vor fi mai mari cu 15%-30%. In acest procent nu sunt incluse si indexarile trimestriale generate de inflatie. De majorare vor beneficia toti pensionarii care au iesit la pensie pana-n 1999, a precizat secretarul de stat. "Vrem sa refacem puterea de cumparare a pensionarilor comparativ cu cea pe care o aveau cand au iesit la pensie ", a explicat Giurescu. Calculele facute de reprezentantii Ministerului Muncii arata ca efortul bugetar este de 7 mii de miliarde lei anual. La data aderarii la Uniunea Europeana, pensia medie in Romania trebuie sa atinga un minim acceptat in Uniune.Pensiile private obligatorii
Sistemul public de pensii este intr-o situatie foarte dificila deoarece exista 4,6 milioane de salariati care trebuie sa sustina 6,1 milioane de pensionari. Pe termen lung, iesirea din acest impas presupune existenta a patru feluri de pensii: pensiile publice (cele de acum), pensiile publice administrate privat, pensiile ocupationale si pensiile private vandute de companiile de asigurare (exista si acum).
Ministerul Muncii a elaborat un proiect de lege pentru infiintarea fondurilor de pensii publice administrate privat, proiect care de sapta mana viitoare se va afla pe masa Guvernului pentru o prima lectura. "Speram ca in doua-trei sapamani acest proiect sa intre in dezbateri parlamentare", a spus Giurescu. El a mai precizat ca exista discutii pe marginea variantei finale cu expertii Fondului Monetar International.
Aplicarea sistemului ridica o problema. Faptul ca 2% (in 10 ani procentul va ajunge la 8) din contributia salariatilor care au pana-n 35 sau 45 de ani (daca vor si au un loc de munca stabil) pleaca in mod obligatoriu catre fondurile publice administrate privat lasa o gaura insemnata in fondul pensiilor publice. Se are in vedere ca aceasta sa fie acoperita din banii din privatizare, sustine Giurescu.
In plus de sistemele obligatorii exista si proiectul fondurilor de pensii ocupationale (contributii voluntare fie ale angajatului, fie ale angajatorului sustinute de facilitati fiscale), care este deja in discutie la Parlament. Acestea vor deveni functionale, probabil, de anul viitor.