Consiliul de Supraveghere (CS) al companiei de stat Transelectrica propune Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) majorarea indemnizaţiilor pentru cei şapte membri ai săi, odată cu rectificarea bugetului pe 2018 prin suplimentarea cu cinci milioane de lei a cheltuielilor salariale. Şi nu vorbim de o creştere oarecare, ci de mai mult de o dublare a lefurilor pentru membrii CS. Pe de altă parte, este foarte interesantă decizia Deloitte de a se retrage din calitatea de auditor financiar al Transelectrica, în urma unui diferend cu Directoratul companiei privind o serie de obligaţii fiscale de peste 75 de milioane de lei impuse de ANAF.
Convocatorul şedinţei AGA de la Transelectrica, de pe 27 septembrie, conţine câteva proiecte foarte interesante. Cel mai important vizează rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al Transelectrica pentru 2018, prin suplimentarea cu cinci milioane de lei a bugetului de salarii. Aici intră majorarea bonusurilor cu 217.000 lei, dar şi a cheltuielilor cu aferente contractelor de mandat ale membrilor Consiliului de Supraveghere cu 145.000 lei. Prin rectificarea bugetară, câştigul salarial mediu de la Transelectrica va creşte de la 6.700 lei la 6.808 lei, în timp ce productivitatea muncii scade de 1.483 lei cât era anul trecut la 1.290 lei pentru 2018. Mai mult, compania renunţă la disponibilizarea a 150 de posturi, după cum se prevedea în bugetul iniţial. Aşa se face că Transelectrica va încheia anul în curs cu 2.180 de angajaţi, faţă de 2.063 cât avea la finele lui 2017.
Plouă cu bani în consiliu
Trebuie remarcată şi dărnicia fără de seamăn a membrilor CS faţă de ei înşişi. Sub pretextul actualizării valorii indemnizaţiei lor fixe lunare, aceştia cer dublarea propriilor venituri, stabilite de AGA de pe 29.05.2018 la suma de 5.319 lei, care reprezenta media ultimelor 12 luni a salariului mediu din industria de profil. Potrivit notei întocmite de CA, “propunem Adunării Generale a Acţionarilor Companiei aprobarea indemnizaţiei fixe a membrilor Consiliului de Supraveghere al Companiei ca fiind în cuantum reprezentând de două ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar”.
11.170,66 de lei va încasa pe lună un membru al Consiliului de Supraveghere, după ce au decis să-şi dubleze indemnizaţia
În plus, membrii Consiliului vor beneficia şi de o remuneraţie variabilă, acordată în funcţie de performanţele financiare ale Transelectrica. Conform notei întocmite de CS, această indemnizaţie variabilă reprezintă contravaloarea a 12 indemnizaţii fixe, adică 134.000 de lei de persoană, dacă ne raportăm la valoarea noii remumeraţiei fixe pe care o cer.
Decizia ciudată a auditorului Deloitte
În AGA de pe 27 septembrie se va vota şi încetarea pe cale amiabilă solicitată de Deloitte Audit SRL a calităţii de auditor financiar al Transelectrica. Deloitte a decis să rezilieze contractul pe trei ani încheiat în octombrie 2017, după ce a intrat în conflict cu directoratul companiei din cauza sumei de 75.727.088 lei, reprezentând obligaţii fiscale suplimentare consemnate în iunie 2017 de către ANAF, pe care şefii Transelectrica au decis să le treacă drept erori contabile, ceea ce auditorul ar fi considerat a fi o denaturare a rezultatului financiar al companiei.
Minerul, procurorul şi funcţionarul
AGA de la Transelectrica va trebui să aprobe şi o nouă procedură de selecţie a membrilor CS, în condiţiile în care abia aprobase una pe 26.09.2017. Selecţia a însemnat însă doar numiri provizorii, ultima componenţă a consiliului fiind cea stabilită pe 31 mai 2018, cu mandate de patru luni, care expiră pe 30 septembrie.
Patru din cei şapte membri ai CS nu au nicio experienţă în domeniul energetic: Ion Ciuculete este miner la Societatea Naţională a Sării, Fănel Mihalcea a fost prim-procuror la Brăila, Alin Sorin Mitrică vine din postura de administrator public al judeţului Dolj, iar Constantin Dumitru a fost funcţionar cu statut special în MAI şi MApN
Iar candidaţi pentru încă un mandat provizoriu, de două luni, sunt actualii membri ai CS: Gheorghe Olteanu (preşedinte), Liviu Ilaşi, Alin Sorin Mitrică, Fănel Mihalcea, Adrian Mitroi, Ion Ciuculete şi Constantin Dumitru. O componenţă pestriţă pentru o companie strategică a României, cu o cifră de afaceri de trei miliarde de lei.
Transelectrica, operatorul sistemului energetic naţional, a bugetat pentru acest an venituri de 2,8 miliarde lei şi un profit brut de 90 de milioane de lei