x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şeitan: Analizăm dacă măsura şomajului tehnic poate fi susţinută

Şeitan: Analizăm dacă măsura şomajului tehnic poate fi susţinută

22 Ian 2010   •   00:00

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a declarat vineri, după discuţiile cu FMI de la Ministerul Finanţelor, că problema privind posibilitatea prelungirii şomajului tehnic şi în 2010 este în analiză pentru a se vedea dacă poate fi susţinută.

"Problema şomajului tehnic este în curs de analiză şi vom vedea dacă se poate susţine", a spus Şeitan.
Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat că ministrul Muncii şi-a luat un angajament în faţa ministrului Finanţelor că va cere o evaluare statistică a costurilor privind şomajul tehnic în 2009, pentru a exista o bază de calcul în vederea unor eventuale justificări, dacă în viitor se va dori continuarea acestui mecanism.

Liderul sindical a mai spus că aşteaptă ca delegaţia FMI să aibă o discuţie şi cu partenerii sociali înainte de a pleca din România şi a precizat că sindicaliştii sunt nemulţumiţi de felul în care au fost făcute reducerile la buget.

"Suntem nemulţumiţi, pentru că sunt mult mai mari reducerile pe fondul de salarii decât pe strângerea curelei cu cheltuieli de servicii şi de achiziţii produse", a declarat Hossu, care a participat la discuţiile de la Ministerul Finanţelor cu delegaţia FMI.

Preşedintele "Cartel Alfa" a mai spus că o parte din banii publici ar trebui utilizată şi pentru măsuri efective de păstrare a locurilor de muncă, tocmai pentru a exista relaţia şi posibilitatea de a avea o masă de contribuabili care să susţină financiar bugetul de stat.

În ceea ce priveşte problema disponibilizărilor, Hossu a afirmat că trebuie făcută o analiză corectă şi trebuie eliminate implicaţiile politice care mai există în structura legislativă naţională, politizând anumite structuri din sistemul bugetar.

Confederaţia "Cartel Alfa" şi UGIR-1903 au înaintat premierului, joi, o scrisoare în care îi solicită elaborarea, în maximum două săptămâni, a unei ordonanţe de urgenţă pentru prelungirea măsurii privind şomajul tehnic.

Liderul "Cartel Alfa" declara miercuri că în 2009 ­ când această măsură privind şomajul tehnic a fost pusă în aplicare astfel încât un angajat era trimis în şomaj tehnic maximum trei luni, timp în care angajatorul îi plătea un salariu de 75%, iar statul nu încasa impozite pe venit şi plătea în contul salariatului CAS ­ costurile au fost de 300 de milioane de lei şi aproximativ un milion de persoane au beneficiat de această măsură.

Hossu mai arăta că dacă jumătate din cei un milion de angajaţi ar fi fost trimisă în şomaj permanent, la nivelul întregii ţări s-ar fi ajuns la cifra de 1,3 milioane de şomeri.
Potrivit liderului sindical, în 2010, costurile statului cu şomajul permanent ar fi de aproximativ 500 de milioane de lei, ceea ce înseamnă că efortul financiar dn partea statului ar fi mai mic dacă s-ar aplica şomajul tehnic şi ar fi păstrată şi relaţia dintre angajaţi şi angajator.

O misiune a FMI se află în perioada 20-27 ianuarie în România pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, în vederea eliberării a două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro.

România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde de euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde de euro.
La începutul lunii mai, FMI a virat prima tranşă din împrumut (aproximativ 4,8 miliarde de euro), care a intrat la rezerva BNR, iar în luna septembrie a acordat şi banii aferenţi celei de-a doua tranşe din împrumutul stand-by (1,85 miliarde de euro), din care jumătate a intrat la rezerva valutară a Băncii Naţionale a României şi jumătate în contul Trezoreriei statului aflat la BNR.

Mediafax

×
Subiecte în articol: economic